Chisinau: Ziua de 7 aprilie, Zi a libertăţii

, ,
 

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat joi o hotărâre prin care a instituit ziua de 7 aprilie drept Zi a libertăţii (Zi de comemorare a evenimentelor din 7 aprilie 2009).
Iniţiativa a fost înaintată de deputatul PL Corina Fusu, care a afirmat că această zi, în care tineretul cu viziuni democratice a declarat dreptul poporului de a reveni la o cale democratică şi liberă de dezvoltare a statului, merită comemorată. “Propunem Parlamentului oficializarea zilei de 7 aprilie drept Ziua libertăţii în semn de recunoştinţă faţă de miile de tineri care au manifestat paşnic în numele libertăţii şi al democraţiei, precum şi întru comemorarea persoanelor care au avut de suferit datorită convingerilor politice, a manifestării năzuinţei spre democraţie şi libertate”, a spus Fusu. Iniţiativa a fost criticată de socialişti, care au votat împotrivă,
Mii de persoane au protestat la 6-7 aprilie 2009, la Chişinău, pentru a cere anularea rezultatelor scrutinului parlamentar, în urma căruia Partidul Comuniştilor (PCRM) a obţinut 49,96 la sută din voturi. Protestul a început în seara de 6 aprilie, când un grup de tineri a declarat doliu naţional. A doua zi, protestele care au început paşnic au degenerat în violenţe, fiind incendiate clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei.

Abuzuri şi torturi

Sute de cetăţeni moldoveni au fost bătuţi, călcaţi în picioare şi arestaţi abuziv de poliţie. Deşi au trecut deja trei ani de atunci, nu s-a ajuns la niciun rezultat pentru victimele violenţelor din 7 aprilie 2009. Sute de oameni, care afirmă că au fost supuşi torturii de către poliţişti, încă aşteaptă să le fie făcută dreptate.
Recent, Amnesty International a afirmat, într-un raport, că victimelor torturilor din timpul protestelor din 7 aprilie 2009 de la Chişinău nu li s-a făcut încă dreptate, iar problemele de sistem nu au fost înlăturate. Datele au fost incluse în raportul “O problemă nerezolvată: combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova”. Rportul reiterează problemele de sistem evidenţiate în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 – durata excesivă a detenţiei preventive, condiţiile de detenţie inadecvate, eşecul procurorilor în a examina prompt şi eficient plângerile ce ţin de comportamentul poliţiei, etc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *