Chisinau: SUA saluta adoptarea legii egalitatii de sanse

, , ,
 

Ambasada Statelor Unite ale Americii salută adoptarea Legii privind asigurarea egalităţii şi o califică drept un pas pozitiv spre garantarea drepturilor egale pentru toţi oamenii din Republica Moldova.  
SUA susţin ferm aspiraţiile şi viitorul democratic al Moldovei ca a unui stat european tolerant, şi încurajăm progresul de mai departe în atingerea acestor scopuri. “Noi credem ferm că toţi oamenii trebuie să se bucure de drepturile şi libertăţile expuse în legea internaţională pentru drepturile omului şi să-şi trăiască viaţa fără frica discriminării.  De aceea noi continuăm să încurajăm Guvernul Moldovei să-şi îndeplinească angajamentele internaţionale de protejare a drepturilor umane pentru toate persoanele din Moldova în bază egală”, afirmă ambasada SUA de la Chişinău..
Parlamentul Republicii Moldova a votat vineri în două lecturi controversata lege antidiscriminare, care a provocat mai multe dezbateri contradictorii în societate. Legea cu privire la asigurarea egalităţii prevede egalitatea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, ceea ce îi nemulţumeşte pe clerici care consideră că astfel minorităţile religioase şi cele sexuale, în special, vor obţine prea multe drepturi. Legea însă nu permite căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex şi nici adopţiile. Sintagma „orientare sexuală”, ca motiv pentru discriminare, a rămas doar în articolul referitor la discriminarea la locul de muncă.

Vot cu proteste

Procesul de vot a fost însoţit de protestele celor ce se opun actului normativ. Legea a fost adoptată cu votul a 53 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană. Împotriva adoptării proiectului au votat patru aleşi: socialiştii Veronica Abramciuc şi Zinaida Greceanîi, liberal-democratul Valeriu Ghileţchi şi democratul Oleg Sârbu.
Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a ţinut să precizeze că legea nu va oferi dreptul la familie cuplurilor homosexuale. „Acest proiect de lege nu deschide uşa şi nu asigură nici o bază legală pentru familiile homosexuale, adopţii de copii”, a declarat Marian Lupu.
În acelaşi timp, un grup de câteva sute de protestatari, condus de feţe bisericeşti şi de liderii câtorva partide extraparlamentare, între care Partidul Socialiştilor şi Partidul „Patrioţii Moldovei”, manifestă împotriva adoptării acestei legi. Potrivit Episcopului de Bălţi şi Făleşti, Marchel, noua lege ar atenta la instituţia familiei. „Spunem încă o dată un nu categoric acestei legi, care atentează asupra viitorului copiilor noştri, care vine să distrugă familia”, a declarat Episcopului de Bălţi şi Făleşti.

Mitropolia Moldovei ameninţă

Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, subordonată Patriarhiei Ruse, consideră că adoptarea, vineri, de către parlamentul Republicii Moldova a Legii cu privire la asigurarea egalităţii reprezintă o acţiune sfidătoare, care contravine normelor moral-creştine, şi un pericol pentru integritatea morală şi spirituală a societăţii.
„Solicitările repetate ale Mitropoliei Moldovei în plinătatea ei (slujitori şi mireni), adresate conducerii ţării de a exclude din proiectul de lege sintagma „orientare sexuală” au fost ignorate. Cererile Mitropoliei adresate instituţiilor abilitate din stat pentru crearea unor comisii mixte privind analizarea şi îmbunătăţirea proiectului de lege au fost trecute cu vederea, iar acţiunile au avut un caracter unilateral şi puternic influenţate de grupuri şi organizaţii din interiorul şi din exteriorul ţării, cărora nu le convin actualele principii după care trăieşte şi se dezvoltă societatea moldovenească”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei.
Mitropolia Moldovei consideră totodată că adoptarea legii în cauză „ar putea atrage după sine şi grave tulburări în masă, de care se vor face vinovaţi cei care au legiferat săvârşirea acestei trădări a valorilor fundamentale ale neamului”.
Legea antidiscriminare reprezinta o condiţie a UE pentru semnarea unui acord de liberalizare a regimului de vize cu Republica Moldova. Legea interzice discriminarea persoanelor de orientare homosexuală, precum şi discriminarea pe alte criterii, precum sex, rasă culoare, limbă, etc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *