Chișinău, socialiștii încearcă marea politică cu degetul

de | feb. 7, 2023 | REPUBLICA MOLDOVA | 0 comentarii

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un nou proiect în Parlament Republicii Moldova cu privire la modificarea Codului Funciar, prin care propun „interzicerea companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole”. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco consideră că o nouă prelungire a stării de urgență în Republica Moldova „îi este convenabilă doar PAS-ul de […]
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, noi mișcări politice
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, noi mișcări politice

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, noi mișcări politice

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un nou proiect în Parlament Republicii Moldova cu privire la modificarea Codului Funciar, prin care propun „interzicerea companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole”. Deputatul socialist Vladimir Odnostalco consideră că o nouă prelungire a stării de urgență în Republica Moldova „îi este convenabilă doar PAS-ul de guvernământ, pentru a-și păstra puterea și furtul necontrolat”.

Război constituțional

Totodată, deputații socialiști au declarat că în curând vor veni cu o propunere de modificare în acest sens la Constituție.

Parlamentarii din partea fracțiunii BCS informează că au mai înregistrat anterior acest proiect de lege, care a fost respins în 2021, cu privire la modificarea Codului Funciar, iar acesta ar „corespunde tuturor rigorilor Codului Civil și Constituției Republicii Moldova”.

„În anul 2021, fracțiunea noastră a elaborat și înregistrat în Parlament noul proiect al Codului Funciar al Republicii Moldova, care era în corespundere cu toate cerințele și cu toate cele prevăzute în noul Cod Civil al Republicii Moldova. Cu părere de rău, majoritatea parlamentară a respins cu un an în urmă acel cod. Am ajuns astăzi să înțelegem, care a fost logica respingerii a acelui proiect. Anume acea mențiune în cod, care categoric interzice înstrăinarea, vinderea terenurilor agricole străinilor”, a declarat deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac.

Socialiștii însă susțin că o simplă modificare a legii nu este suficient. Ei își propun să modifice în acest sens și Constituția Republicii Moldova.

Mișcare electorală

„La nivel constituțional sunt unele prevederi, care nu spun tranșant că este interzis vânzarea terenurilor agricole străinilor. Zilele următoare vom dezbate pe larg în cadrul fracțiunii, ideea de a veni cu o modificare la Constituție, prin care să fie scris clar că pământul, terenurile agricole nu se vând străinilor”, a precizat socialistul Vasile Bolea, citat de karadeniz-press.ro.

Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.

Dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă.

Din cele 101 mandate în Parlamentul Republicii Moldova, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor are doar 31. Restul mandatelor sunt deținute de PAS și Partidul Politic Șor.

Undă verde

Mass-media din Republica Moldova precizează că, pe 30 ianuarie, Asociația Forța Fermierilor s-a arătat îngrijorată de redacția actuală a proiectului Codului Funciar. Reprezentanții Asociației spuneau că „documentul oferă undă verde pentru companiile cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole” din Republica Moldova. Astfel, Forța Fermierilor a solicitat autorităților abilitate să organizeze de urgență dezbateri publice pentru a discuta subiectul.

Forța Fermierilor declara că Articolul 21 din proiectul respectiv interzice dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole pentru persoanele fizice și juridice străine.

Pe 31 ianuarie, Ministerul Agriculturii a calificat drept „o interpretare eronată” declarațiile Asociației Forța Fermierilor, despre faptul că proiectul Codului Funciar ar permite „companiilor cu capital străin să devină proprietari ai terenurilor agricole” din Republica Moldova.

Potrivit sursei, în art. 21 din proiectul Codului funciar este reglementat expres că „Persoanele fizice și juridice străine nu pot dobândi drept de proprietate asupra terenurilor cu destinaţie agricolă sau din fondul forestier prin acte juridice între vii, sub sancţiunea nulităţii absolute a actului juridic de dobândire”.

„De asemenea, este stabilit că în cazul dobândirii terenurilor menţionate prin succesiune legală, succesorii sunt obligaţi să îl înstrăineze în termen de un an de zile”, se arată în comunicatul ministerului.

În cazul în care, în termenul prevăzut, terenul nu a fost înstrăinat, autorităţile publice locale vor întreprinde măsuri de vânzare a terenului, la valoarea de piaţă, în baza raportului de evaluare întocmit conform prevederilor Legii nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare, de la persoana care nu este în drept să îl deţină în proprietate.

Republica Moldova, sprijinită de România

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înregistrat un nou proiect în Parlament Republicii Moldova cu privire la modificarea Codului Funciar

Decizie contestată

Deputatul socialist Vladimir Odnostalco consideră că o nouă prelungire a stării de urgență în Republica Moldova „îi este convenabilă doar PAS-ul de guvernământ, pentru a-și păstra puterea și furtul necontrolat”.

La un briefing în parlament, deputatul socialist a reamintit că în timpul stării de urgenţă „cheltuielile pentru întreținerea administrației prezidențiale și a parlamentului, organelor de drept au crescut cu milioane de lei, iar salariile miniștrilor au crescut cu 8 mii de lei, în timp ce salariile agronomilor, medicilor, profesorilor – doar cu 1.300 de lei și chiar și atunci autoritățile centrale au pus această majorare pe seama bugetelor locale”.

Potrivit lui, starea de urgență înseamnă „încheierea de contracte pentru achiziții marcate „Secret”, milioane de euro din asistența primită sunt cheltuite nu se știe pe ce, iar forțele de ordine în acest moment „exercită presiuni asupra opoziţie şi autorităţilor locale”.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *