Chisinau. SIS sustine ca vrea reforma si accepta propuneri

, ,
 

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Republica Moldova anunţă că a iniţiat discuţii despre reformarea sa în colaborarea cu  societatea civilă.
Astfel, SIS a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe naţionale, un proiect de strategie pentru reformare şi a primit o serie de propuneri la temă din partea comunităţii de experţi. Într-un discurs de deschidere, directorul adjunct al SIS, Valentin Dediu, a menţionat că, „în pofida opiniei generale că SIS ar fi o instituţie conservatoare, în ultimii 20 de ani aceasta a fost în permanenţă subiect de reformă”. El a remarcat că serviciile de informaţii în sistemele nedemocratice serveau regimurile de la guvernare, iar într-o ţară democratică activitatea acestora trebuie să poată fi monitorizată de societate, scrie presa de la Chişinău.
Valentin Dediu susţine că reformarea SIS a fost inclusă încă în 2009 în programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, iar acum Serviciul a elaborat şi o strategie care prevede modernizarea instituţiei timp de patru ani. Preşedintele forului societăţii civile, Consiliul Naţional de Participare, Sergiu Ostaf, a menţionat în alocuţiunea sa că prin colaborare cu societatea civilă reformarea SIS va primi mai multă credibilitate. „Societatea civilă poate să crediteze cu imagine un proces de schimbare. Noi simţim responsabilitatea de a ne implica în procesele de schimbare din societate”, a spus sursa citată.
Proiectul de strategie îşi pune sarcina de a consolida capacităţile SIS pentru a asigura în mod eficient securitatea ţării. Cu acest scop autorii documentului propun să fie asigurată independenţa în activitate a instituţiei şi să se implice şi societatea civilă în procesul de asigurare a securităţii R. Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.