Chisinau. PL nu mai vrea sefia Parlamentului si renunta si la candidatura pentru presedintie

, ,
 

ghimpuPartidul Liberal a anunţat că nu doreşte funcţia de preşedinte al Parlamentului, care îi revine potrivit acordului de coinstituire al Alianţei pentru Integrare Europeană şi nici nu va propune un candidat pentru funcţia de preşedinte al R. Moldova.
Decizia a fost adoptată la Biroul politic al partidului şi a fost făcută publică de liderul PL, Mihai Ghimpu. Acesta a declarat că decizia liberalilor este determinată de “jocurile politice şi interesele din Alianţă”, care, potrivit liberalilor “au urmărit ca Mihai Ghimpu să rămână fără funcţia de preşedinte la Legislativului”. Liderul PL a menţionat că partidul pe care-l conduce va aştepta ca PLDM, PD şi “grupul Dodon” să propună o candidatură pentru funcţia de şef al statului. “Dacă aceasta va fi potrivită, noi o vom vota, dacă nu atunci să propună alt candidat”, a spus Ghimpu.
Acesta a specificat că liberalii vor vota pentru stabilirea datei alegerii preşedintelui Republicii Moldova, doar dacă va fi identificat un candidat pentru această funcţie. Ghimpu a mai adăugat că dacă Idor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, condiţionează alegerea preşedintelui, atunci acesta nu poate rămâne în opoziţie faţă de actuala guvernare.
Liderii AIE au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că renunţă deocamdată la organizarea referendumului constituţional şi revin la alegerea şefului statului în Parlament. Pe parcursul acestei săptămâni urmează să aibă loc negocieri între partidele din AIE şi “grupul Dodon” în vederea identificării unui candidat la funcţia de preşedinte.
În ciuda anunţului făcut de Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL şi primar de Chişinău, a declarat, la Moldova 1, că Eugen Doga, Alexandru Tănase şi ambasadorul Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, sunt câteva dintre personalităţile pe care Partidul Liberal  le vede în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Dorin Chirtoacă consideră că un preşedinte apolitic nu poate să existe, pentru că preşedintele ocupă una dintre cele mai înalte trei funcţii politice în stat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *