Chisinau: PL nu-l vrea pe Rogozin in R Moldova

, , , ,
 

Partidul Liberal din Republica Moldova a cerut miercuri guvernului să nu accepte vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin, numit recent şi ca reprezentant al Kremlinului pentru Transnistria, şi să nu recunoască mandatul acestuia.
Prim-vicepreşedintele formaţiunii, Ion Hadârcă a remarcat într-o conferinţă de presă că Dmitri Rogozin a fost numit reprezentant pentru Transnistria în aceeaşi zi în care au fost numiţi şi reprezentanţii pentru cele două regiuni secesioniste Osetia de Sud şi Abhazia, care au fost recunoscute anterior de Federaţia Rusă. Aceste acţiuni, potrivit lui Hadârcă, ar putea însemna un prim pas în recunoaşterea Transnistriei de către Federaţia Rusă.
El nu a exclus că numirea oficialului rus să aibă legătură şi cu “dezgheţarea” relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol, “or, Dmitri Rogozin este cunoscut pentru retorica sa de forţă”, a declarat Ion Hadârcă.

Rogozin si alipirea Transnistriei la Rusia

“Partidul Liberal apreciază decizia preşedintelui Federaţiei Ruse drept un gest care e la limita amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova, sfidează integritatea sa teritorială în frontierele recunoscute de toate statele lumii, inclusiv de Federaţia Rusă, şi aduce o gravă atingere suveranităţii Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului”, potrivit acestuia.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a desemnat acum două săptămâni pe Dmitri Rogozin reprezentantul său special pentru Transnistria, ceea ce a provocat critici în mediul politic şi în societatea civilă din Republica Moldova. Diplomaţia de la Chişinău s-a declarat surprinsă de această decizie, menţionând că nu a fost discutată în prealabil cu autorităţile moldoveneşti. Rogozin s-a raportat ironic la reacţia Chişinăului, remarcând într-o postare pe Twitter: “Nici nu am deschis gura, şi în coteţ s-a făcut zarvă”.
Presa de la Chişinău a publicat şi citate dintr-o carte a lui Dmitri Rogozin scrisă în anul 2006, în care acesta se declara un adept al alipirii regiunii secesioniste din estul Republicii Moldova la Federaţia Rusă. Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO, s-a remarcat anul trecut şi printr-o serie de declaraţii antiromâneşti, în contextul acordului româno-american privind scutul antirachetă. El urmează să întreprindă prima vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 16-17 aprilie.

Declaraţia Partidului Liberal

La 21 martie a.c., preşedintele Federaţiei Ruse, prin decret prezidenţial, l-a numit pe viceprim-ministrul Dmitri Rogozin, responsabil de complexul militar-industrial şi de complexul apărării, reprezentantul său special pentru Transnistria. Dmitri Rogozin este cunoscut pentru faptul că a participat deosebit de activ, ca voluntar, la agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Republicii Moldova din anul 1992, încheiată prin semnarea Acordului de pace Elţin-Snegur.
Titulatura oficială a dlui Rogozin, din care se remarcă flagrant lipsa vreunei menţiuni de apartenenţă a Transnistriei la Republica Moldova, denotă faptul că Federaţia Rusă nu tratează raioanele din stânga Nistrului ca parte integrantă a Republicii Moldova, ci ca pe un teritoriu aflat sub jurisdicţia rusă. Mai mult, numirea prin decretele nr. 319 din 21 martie a.c. şi nr. 305 din 16 martie a.c. a unor reprezentanţi speciali similari pentru Osetia şi Abhazia doreşte să sugereze nu numai o paralelă cvazi-perfectă între situaţiile celor trei regiuni separatiste, ci şi o abordare egală din partea autorităţilor ruse: nerecunoaşterea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a suveranităţii sale asupra Transnistriei, la fel ca şi în cazul altor regiuni separatiste, sprijinite  de Federația  Rusă pe toate căile:  militar, financiar, energetic etc.
Pornind de la cele sus-menţionate, Partidul Liberal apreciază decizia preşedintelui Federaţiei Ruse drept un gest care e la limita amestecului în treburile interne ale Republicii Moldova, sfidează integritatea sa teritorială în frontierele recunoscute de toate statele lumii, inclusiv de Federaţia Rusă, şi aduce o gravă atingere suveranităţii Republicii Moldova asupra teritoriului din stânga Nistrului.
Partidul Liberal consideră că, atât timp cât viceprim-ministrul rus poartă titulatura de „reprezentant special pentru Transnistria”, Guvernul nu trebuie să recunoască mandatul acestuia şi să respingă vizitele sale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în Transnistria.  
Partidul Liberal solicită Guvernului să întreprindă demersurile necesare pe lângă conducerea Federaţiei Ruse în scopul de a o determina să reconsidere titulatura „reprezentantului special pentru Transnistria” în spiritul tratatelor şi acordurilor bilaterale semnate, precum şi să precizeze cu exactitate mandatul şi împuternicirile sale. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *