Chisinau: PDLM si PD, pe punctul de a face guvern minotar cu sprijinul comunistilor, fara PL

de | ian. 21, 2015 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Desi lucrurile pareau clarificate la Chisinau dupa vizita fulger a mai multor inalti demnitari europeni, miercuri situatia s-a schimbat iar Partidul Democrat Liberal (PLDM) si Partidul Democrat (PD) au decis sa formeze de facto un guvern minoritar cu sprijinul comunistilor. Partidul Liberal (PL) a ramas astfel inafara guvernarii si se pregateste de opozitie. Ambele tabere […]

AIEDesi lucrurile pareau clarificate la Chisinau dupa vizita fulger a mai multor inalti demnitari europeni, miercuri situatia s-a schimbat iar Partidul Democrat Liberal (PLDM) si Partidul Democrat (PD) au decis sa formeze de facto un guvern minoritar cu sprijinul comunistilor. Partidul Liberal (PL) a ramas astfel inafara guvernarii si se pregateste de opozitie. Ambele tabere s-au acuzat reciproc de boicotarea negocierilor. Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a afirmat ca ca negocierile nu sunt blocate de PL, asa cum insinueaza PD, ci de democrati. Totodata, liderul PL a facut cateva dezvaluiri din cadrul negocierilor. „Lupu spune ca este blocaj in negocieri. E adevarat. Blocaj total din partea PD. Daca pana acum a fost mai voalat, acum s-a spus franc. Pana la intrunirea cu colegii nostri europeni, PLDM si PD au incercat sa convinga societatea ca nu se formeaza alianta pentru ca Ghimpu vrea presedinte. S-a incercat a pune pe umerii PL aceasta incapacitate de a crea alianta”, a declarat Ghimpu.

Potrivit acestuia, partenerii europeni au propus ca PLDM sa vina cu propunerea unui candidat pentru functia de prim-ministru, PD – presedinte al Parlamentului si PL sa ramana cu ministerele pe care le-a detinut pana la demisia Guvernului Filat. Totodata, procurorul general sa fie o persoana non-politica, iar candidatura sa fie consultata cu partenerii europeni. „PD este departe de a face reforme. Noi suntem satui de promisiuni goale. 21 de ani a trecut de cand ne-am asumat sa reformam procuratura si nimic. Nu mai putem tolera asta, ca cineva sa decida tot in aceasta republica”, a mai spus liberalul. Mihai Ghimpu a declarat ca s-a gresit atunci cand s-a decis sa se convoace sedinta extraordinara a Parlamentului, fara sa existe o majoritate. „S-a votat astazi tot cu comunisti. Asta demonstreaza ca nu vor face coalitie cu PCRM, dar vor vota cu ei tot ce vor dori. O guvernare tacita cu comunistii. Nu depinde doar de PL, ci si de PLDM. PD asta vrea, o guvernare cu comunistii. Noi nu ne dorim sa fim in opiozitie, noi ne dorim sa fim la guvernare. Noi vrem ca colegii sa coboare cu picioarele pe pamant”, a conchis sursa.

Indecizii si amanari

Totodata, parlamentarii au decis amanarea alegerii conducerii Legislativului, sedinta fiind amanata pentru joi. inaintea sedintei Parlamentului, comunistii au declarat prin vocea liderului lor Vladimir Voronin ca vor ajuta la alegerea conducerii legislativului, dar au negat din nou ca ar vrea sa participe la vreo alianta de guvernare. Presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a explicat de ce s-a amanat alegerea noului prezidiu, relateaza Unimedia.info. Liderul liberal-democrat a precizat ca mai este nevoie de consultari. „Din punctul nostru de vedere este important ca aceasta sesiune extraordinara a inceput. A inceput procesul de desemnare a conducerii Parlamentului. Este normal, deoarece nu exista o coalitie majoritara consolidata, este normal ca partidele sa poarte consultari. Noi nu avem privilegiul pe care il au altii, de a merge in opozitie. Oamenii au votat pentru PLDM pentru a guverna bine Republica Moldova. Acest apel este un apel care coincide la nivel de responsabilitate cu cel al PLDM, noi insistam in a spune ca noi vom purta negocieri pentru a forma o coalitie si a vota conducerea Parlamentului. Noi vorbim de consultari largi, nu inguste. Vrem ca pentru conducerea Parlamentului si viitorul Guvern sa voteze cat mai multi deputati”, a specificat Filat.

Autor

Share our work

1 Comentariu

  1. victor

    iata ce isi doreste PL, o miscare in opozitie, de unde sa-si faca baza pentru a mai lua inca o data primaria Chisinaului in algerile locale, ei inteleg ca acum sansele lor sunt slabe, treb intarite, cum ? a critica din opozitie ))

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *