Chisinau: Patru politisti condamnati in legatura cu violentele din aprilie 2009

, ,
 

Patru angajaţi ai Comisariatului de poliţie Ciocana, Chişinău, au fost condamnaţi pentru tortură la câte cinci ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de trei ani.
De asemenea, inculpaţii au fost privaţi de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul MAI pe un termen de trei ani, în baza sentinţei Judecătoriei Ciocana. Procuratura Generală a anunţat că, totodată, instanţa de judecată i-a achitat pe doi dintre aceştia pe cel de-al doilea cap de acuzare înaintat de procurori, şi anume, pentru abuz în serviciu. În context, procurorii vor ataca sentinţa instanţei de judecată, pe care o consideră prea blândă.
Potrivit probelor prezentate de procurori, la 10 aprilie 2009, doi dintre inculpaţi i-au încătuşat în mod abuziv pe doi elevi de la Liceul profesional nr.1 din Chişinău, pe care îi bănuiau de participarea la devastarea clădirilor Parlamentului şi Preşedinţiei şi i-au condus la Comisariatul Ciocana. În continuare, aceştia au privat ilegal de libertate victimele pentru 5 ore, în lipsa procesului-verbal de reţinere şi fără a le permite să-şi contacteze părinţii sau avocatul. În acest timp, victimele au fost bătute, torturate, ameninţate şi silite să recunoască participarea la dezordinile în masă, la devastarea şi sustragerea bunurilor materiale din clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului.
În total, în legătură cu acţiunile abuzive comise de reprezentanţii autorităţilor publice împotriva protestatarilor după evenimentele din aprilie 2009, au fost înregistrate şi examinate 108 sesizări. În 31 de cazuri, procurorii s-au autosesizat. Din numărul total de plângeri, în 58 de cazuri au fost deschise dosare penale.
Un număr de 27 de dosare în privinţa a 43 de poliţişti au fost finalizate şi trimise în judecată. În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identitatăţii persoanelor care au acţionat ilegal, acestea fiind cu cagule pe cap. Drept rezultat, instanţele de judecată au condamnat nouă poliţişti, iar alţi 18 poliţişti au fost achitaţi.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] pentru tortură a patru angajaţi ai Comisariatului de poliţie Ciocana din Chişinău, informează Karadeniz Press. Totodată, în baza sentinţei emise de Judecătoria Ciocana, cei patru poliţişti au fost […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *