Chișinău, moțiune fără șanse

, ,
 
Parlamentul Republicii Moldova, contestat de noul președinte Maia Sandu

Parlamentul Republicii Moldova, contestat de noul președinte Maia Sandu

Parlamentul Republicii Moldova se va întruni miercuri în ședință specială pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu, relatează mass-media locală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. O decizie finală va fi luată astăzi de către Biroului Permanent al Legislativului de la Chișinău.

Anunțul, făcut de președintele în exercițiu, Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialiștilor, s-a vrut o nouă dovadă a sprijinului puternic de care se bucură actualul guvern de la Chișinău din partea coaliției formate din deputații socialiști și cei ai Platformei Pentru Moldova, finanțată și coordonată de Ilan Șor. Această coaliție informală dispune de peste jumătate din madatele Legislativului din fosta republică sovietică.

Demers constituțional

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost depusă de către deputații PAS, Platforma DA și PDM. Demersul opoziției vine în urma adoptării unui număr de legi controversate de coaliția majoritară. Acestea au fost atacate de opoziție în justiție.

Actualul guvern de la Chișinău se bucură de sprijinul a aproximativ 53-55 de deputați, liderii socialiști considerând discuțiile de miercuri doar un exercițiu de imagine din partea opoziției.

Strategii politice

Analiști de la Chișinău au speculat că actuala coaliție va permite demiterea Guvernului Chicu pentru a arunca republica în haos politic în pragul debutului mandatului noului președinte, Maia Sandu. Liderii socialiști au refuzat să comenteze speculațiile apărute în mass-media.

2021 se anunță un an electoral pentru Republica Moldova, noul președinte și opoziția cerând organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Recentele proteste nu au dus la declanșarea procedurilor constituționale necesare.

Trăinicia coaliției actuale de la Chișinău a fost demonstrată cu ocazia aprobării pe bandă rulantă a unor legi controversate. Pare puțin probabil că opoziția va reuși să identifice voturile necesare pentru demiterea actualului Guvern. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *