Chișinău: Ministerul Apărării, din nou în mijlocul disputelor pentru putere Plahotniuc-Dodon


 

 

Președintele prorus Igor Dodon și liderul PD Vlad Plahotniuc au avut, marți, o nouă dispută publică pe tema numirii unui nou ministru al Apărări, după ce PD a înaintat candidatura vicepreședintelui PPEM (formațiune ce sprijină guvernul PD -n.r.), Eugen Sturza, pentru acest portofoliu. „ Am luat decizia ca astăzi, prim-ministrul să înainteze președintelui ţării numele persoanei care va conduce Ministerul Apărării. Am avut inițial o listă cu 7 candidați, dintre care 3 doamne. În urma consultărilor cu colegii am optat pentru un candidat care să aibă capacitatea de a moderniza Armata Națională și să știe să gestioneze politicile Ministerului Apărării. Este vorba despre cel care deține funcția de vicepreședinte al Partidului Popular European din Moldova, iar anterior a activat în cadrul Cancelariei Guvernului, ceea ce i-a permis să înțeleagă în detaliu modul în care funcționează instituțiile statului.

Candidatul înaintat de Coaliția de guvernare este domnul Eugen Sturza. În cazul în care candidatura nu va fi acceptată de președintele țării, o spun de pe acum foarte clar, că noi vom înainta a doua oară președintelui aceeași candidatură. Nu acceptăm nici un fel de scheme și compromisuri la acest subiect, nu venim cu un candidat pentru a deruta, ca apoi să înaintăm o altă persoană. Cât privește posibila reacție a șefului statului, avem deja o decizie a Curții Constituționale din ianuarie 2017, care spune foarte clar că Președintele este obligat să numească o candidatură înaintată în mod repetat, așa dictează norma constituțională a țării. Iar noi suntem pregătiți să ducem acest proces până la capăt”, a precizat Vlad Plahotniuc într-un briefing de presă susținut la sediul PD.

Refuz total

La rândul său, președintele Igor Dodon a afirmat că nu va accepta nicio candidatură din partea PD, mai ales aceasta a lui Eugen Sturza, pe care l-a caracterizat drept un „băiat de granturi” și „reformator de birou”. „Nu pot accepta o asemenea candidatură, deoarece este nu doar incompetentă în domeniul militar, dar are și o experiență dubioasă în cabinetele Filat și Leancă”, a mai spus Dodon, specificând că-l va refuza pe Sturza și dacă este propus în mod repetat de către guvern.

Dodon și PD au avut mai multe opinii divergente pe diverse subiecte majore, iar acestea s-au acutizat în ultima perioadă. Igor Dodon a precizat în repetate rânduri că dorește ca actuala guvernare să-l suspende, deoarece este convins că, în cazul unui referendum de demitere, va ieși câștigător.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *