Chisinau: Ministerul Apararii condamna vandalizarea cimitirului eroilor romani

, , ,
 

Ministerul Apărării al Republicii Moldova condamnă vandalizarea Cimitirului eroilor din oraşul Călăraşi, calificând acţiunea ca un „act barbar”.
„Prin acest act barbar, făptaşii au comis un atac nu doar la memoria ostaşilor români, care şi-au îndeplinit datoria de soldat, dar şi asupra sutelor şi miilor de militari de diferite naţionalităţi, care în virtutea unor perioade istorice, au căzut la datorie în diferite conflicte şi războaie desfăşurate pe teritoriul Republicii Moldova”, se menţionează într-un comunicat difuzat joi de minister.
Vandalizarea mormintelor ostaşilor căzuţi la datorie constituie şi un atac direct asupra relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova şi România, potrivit instituţiei. Ministerul menţionează că acţiunea s-a produs la scurt timp după semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova, care reglementează situaţia mormintelor militarilor români căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Ministerul Apărării de la Chişinău dă asigurări că va colabora atât cu Ministerul Apărării Naţionale al României, cât şi cu ministerele apărării din alte state, ai căror cetăţeni sunt înmormântaţi pe teritoriul Republicii Moldova, pentru reconstruirea şi amenajarea locurilor de înhumare, astfel încât eroilor de război să li se poată acorda onorurile cuvenite.
Cimitirul Eroilor Români din oraşul Călăraşi a fost vandalizat, în noaptea de 3 spre 4 aprilie de un grup de persoane necunoscute. Ministrul român al afacerilor externe, Cristian Diaconescu şi ministrul român al apărării naţionale, Gabriel Oprea, le-au cerut diplomaţilor români acreditaţi la Chişinău să facă o evaluare a pagubelor şi să ia legătura cu organele abilitate din Republica Moldova pentru găsirea făptaşilor. În cimitirul de lângă oraşul Călăraşi sunt înmormântaţi peste 40 de ostaşi români, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Cimitirul a fost reconstruit în urma unui parteneriat dintre oraşul Călăraşi din România şi Călăraşi din Republica Moldova.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *