Chișinău: Maia Sandu vrea un nou mandat prezidențial și un referendum pentru Uniunea Europeană

de | dec. 24, 2023 | Moldova Electorală, Știri | 0 comentarii

Corespondență de la Chișinău Președinta Republicii Moldova a declarat public că va candida pentru un nou mandat prezidențial, răspunzând astfel speculațiilor apărute în mass-media odată cu apropierea anului electoral 2024. Totodată, Maia Sandu a solicitat Parlamentului unicameral de la Chișinău să organizeze, în toamna anului 2024, un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. În […]

Corespondență de la Chișinău

Președinta Republicii Moldova a declarat public că va candida pentru un nou mandat prezidențial, răspunzând astfel speculațiilor apărute în mass-media odată cu apropierea anului electoral 2024.

Totodată, Maia Sandu a solicitat Parlamentului unicameral de la Chișinău să organizeze, în toamna anului 2024, un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE.

În mass-media au apărut deja speculații privind organizarea concomitentă a alegerilor prezidențiale și a referndumului, mărind astfel șansele Maiei Sandu.

Mesaj geopolitic

„Este necesar să spunem clar – întreaga țară – ce drum alegem pentru R. Moldova”, a menționat șefa statului prin intermediul unui videoclip despre parcursul european al Moldovei în ultimii trei ani.

Anunțul președintei Maia Sandu vine la scurt timp după decizia Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la UE.

„Cu câțiva ani în urmă, am pornit, împreună cu cetățenii, pe un drum al transformării Moldovei într-o țară mai bună. Când am pornit pe acest drum, clanurile corupte de la putere păreau de neclintit. Moldova devenise o țară izolată, despre care se vorbea doar ca loc al spălării banilor și al sărăciei cronice. Dar am continuat să luptăm pentru lucrurile în care credem. Moldova a trăit și victorii, și înfrângeri, dar niciodată nu s-a oprit din drum. Iar azi vorbim despre Moldova cu speranță”, a menționat Maia Sandu în mesajul său.

Potrivit ei, Moldova se sprijină azi pe o coaliție de țări-prietene. „După mulți ani, vedem lumină pe acest drum. Mai avem multe de făcut. Cel mai important este să asigurăm pace și un viitor mai bun pentru toate familiile și copiii Moldovei. Avem garanția unui asemenea viitor doar ca stat membru al Uniunii Europene. Tocmai de aceea, cred că este necesar să spunem clar – toată țara – ce drum alegem pentru Moldova. Solicit Parlamentului să inițieze organizarea unui referendum în toamna viitoare, la care vocea cetățenilor să fie hotărâtoare”, a spus șefa statului.

Război politic

Cu trei ani în urmă, pe 24 decembrie 2020, Maia Sandu a depus jurământul șși a preluat oficial funcția de președinte al Republicii Moldova. „Am obținut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs și am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuși. Mai avem pași importanți de făcut și mă angajez să continui, dacă îmi veți oferi încrederea pentru un nou mandat în 2024”, a spus Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu nu a precizat ce fel de referendum solicită Parlamentului să inițieze.

Codul electoral al Republicii Moldova prevede patru tipuri de referendumuri naţionale: referendum pentru revizuirea Constituţiei, referendum legislativ, referendum pentru demiterea preşedintelui şi referendum consultativ.

Președintele Republicii Moldova poate organiza doar referendumuri consultative, care pot să nu fie transpuse în legislație în cazul în care Parlamentul este controlat de forțe politice opuse.

Maia Sandu a solicitat însă ca actuala legislatură a Parlamentului să inițieze referendumul din toamnă – acolo unde Partidul Acțiune și Solidaritate (creat de Maia Sandu) deține 63 de mandate din 101.

Tactici hibride

Opoziția politică pro-rusă încearcă să oprească avântul european al conducerii de la Chișinău, inclusiv prin vocea fostului președinte, Igor Dodon.

Ccercetat pentru corupție și trădare de patrie, învins de Maia Sandu la alegerile din 2020, a reacționat rapid la anunțul făcut duminică de președinta Sandu. Potrivit lui Dodon, „după 3 ani de mandat, Maia Sandu nu are ce oferi, decât un referendum care să o ‘salveze’ de înecul politic – speră că se va asocia cu Europa și asta îi va aduce un nou mandat”. Și în contrast cu succesul nesperat al Republicii Moldova în ceea ce privește apropierea de lumea liberă, Dodon vorbește despre faptul că „nimeni n-a crezut că țara se va degrada atât de rapid și atât de rău sub conducerea Maiei Sandu și PAS”.

La rândul său, oligarhul fugar Ilan Șor, a declarat, acum două zile, că Republica Moldova trebuie să se gândească serios la schimbarea radicală a vectorului de dezvoltare și la aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică.

„Astăzi este momentul să ne gândim profund la aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică. Anume această organizație, astăzi, în opinia mea, și dialogul poate aduce după sine garanții economice importante și decizii importante pentru Moldova. (…) Poporul va decide. Eu cred că întreaga clasă politică trebuie să se gândească la asta și să aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, care va deveni un colac de salvare pentru Moldova”, a declarat Ilan Șor pe pagina sa de Facebook.

El insistă că cetățenii Republicii Moldova nu au nevoie de integrarea în Uniunea Europeană, practic stabilind temele majore ale următoarelor exerciții electorale din 2024 și 2025, când vor avea loc și alegeri parlamentare.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *