Chisinau: Fostele partide din AIE nu s-au inteles. PLDM, PDM si PCRM vor sa inceapa activitatea parlamentara de saptamana viitoare

, , ,
 

PLDM PDM PCRMNegocierile dintre PLDM, PDM si PL par sa fi esuat din nou joi seara, cu ocazia unei nou runde de negocieri privind formarea unei coalitii pro-europene la Chisinau. In schimb, PLDM si PDM se arata tot mai dispuse in a forma un guvern care sa aiba sprijinul PCRM. Partidele pro-europene, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal nu s-au inteles in privinta crearii unei coalitii de guvernamant nici la negocierile din seara zilei de ieri, 15 ianuarie. Liderii formatiunilor au declarat jurnalistilor ca s-au saturat de spectacol si ca functia de presedinte al tarii nu se partajeaza. Mihai Ghimpu, liderul PL, a specificat ca liberalii au inaintat 14 puncte la care trebuie sa gaseasca raspuns la unele pana la semnarea acordului de crearea a coalitiei si la altele dupa. „Totul se invarte in jurul declaratiei ca PL doreste functia de presedinte si aici e problema, dar de fapt problema nu este aici”, a spus politicianul, citat de IPN.

Presedintele PDM, Marian Lupu, a subliniat ca este satul de invinuiri, de spectacole si de pozitionari, si doreste rezultate. „tara trebuie sa aiba o guvernare eficienta care sa faca fata sfidarilor de orice ordin si vreau sa va asigur ca astfel de guvernare o vom avea in scurt timp, cu PL sau fara”, a spus Marian Lupu. Vlad Filat, presedintele PLDM, a spus ca problema e in faptul ca PL insista ca functia de presedinte sa fie partajata. „Aceasta functie nu poate fi partajata. Daca isi doresc cu adevarat sa creeze aceasta coalitie ei au la indemana totul ca sa o faca”, a mai spus politicianul.

In schimb, vineri, liderii PLDM, PDM si PCRM s-au avut o noua runda de discutii iar acestia par sa fie aproape de un compromis care ar readuce comunistii la guvernare dupa ce acestia nu au mai detinut puterea de la evenimentele din 7 aprilie 2009, cand sute de mii de tineri au iesit in strada protestand, fapt ce a dus la caderea guvernului comunist. La finalul discutiilor de vineri deputatii Vadim Pistrinciuc, Artur Resetnicov si Sergiu Sarbu au dat de inteles ca saptamana viitoare ar putea avea loc prima sedinta Parlamentului din noua sesiune. „Se discuta despre inceperea activitatii Parlamentului, iar fiecare partid si-a prezentat propriile viziuni. Dorim cat mai repede sa fie deblocata activitatea Parlamentului”, a declarat deputatul PLDM, Vadim Pistrinciuc.

„Discutiile s-au axat pe acelasi subiect. Speram ca Parlamentul sa inceapa a functiona normal. Conform cutumei parlamentare, opozitia are dreptul sa propuna un vicepresedinte al Legislativului, dar comunistii inca nu au propus nimic. Evident ca dorim sa avem o majoritate parlamentara. Nu vom avea un Guvern minoritar investit cu voturile comunistilor”, a declarat deputatul PDM, Sergiu Sarbu, citat de Unimedia.info. „Depunem eforturi ca saptamana viitoare sa inceapa a lucra Parlamentul. Noi nu am discutat repartizarea functiilor. Avem intelegerea si sper sa fie respectata. Niciodata PCRM  nu a pus accent pe functii ”, a mentionat Artur Resetnicov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *