Chișinău: Dodon, din nou în clinci cu guvernul pe tema securității naționale

de | aug. 29, 2017 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri | 0 comentarii

  Securitatea națională a ajuns din nou subiect de dispută la Chișinău între președintele prorus al R. Moldova, Igor Dodon și guvernul de orientare proeuropeană. De data aceasta, cele două părți au avut păreri contradictorii pe tema agendei Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de marți. Reprezentanții guvernului și ai coaliției majoritate din Parlament au refuzat […]

 

Președintele prorus Igor Dodon (centru), la o întâlnire cu șeful Guvernului, Pavel Filip (dreapta) și cel al Parlamentului, Andrian Candu (stânga)

Securitatea națională a ajuns din nou subiect de dispută la Chișinău între președintele prorus al R. Moldova, Igor Dodon și guvernul de orientare proeuropeană. De data aceasta, cele două părți au avut păreri contradictorii pe tema agendei Consiliului Suprem de Securitate (CSS) de marți. Reprezentanții guvernului și ai coaliției majoritate din Parlament au refuzat să fie prezenți, marți, la CSS, invocând trecerea pe agenda discuțiilor legate de declararea drept persona non grata a vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunțat marți că nu va participa la această ședință care ar avea pe ordinea de zi discutarea deciziei ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin să fie declarat persona non grata. Cu toate acestea, el a mai spus că majoritatea parlamentară a identificată o persoană pentru preluarea mandatului de ministru al Apărării, post vacant în urma demiterii lui Anatol Șalaru. În astfel de condiții, este greu de crezut că Dodon va semna decretul de numire a unui viitor candidat nominalizat de către guvern.

La rândul său, Igor Dodon a ținut din nou o întreagă pledoarie privind necesitatea apropierii R. Moldova de Rusia și a criticat acțiunile guvernului.  Mi se pare că e mai grav decât atât și se confirmă suspiciunile noastre că majoritatea parlamentară și Guvernul merg în mod deliberat la înrăutățirea relațiilor cu Federația Rusă.

Ei intenționat încearcă să blocheze inițiativele președinției de a restabili bunele relații strategice și economice cu Rusia. Cazul cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin a constituit un motiv contrafăcut al Guvernului pentru a compromite o dată în plus relațiile moldo-ruse. Pentru a crea o nouă stare de tensiune între statele noastre. Înțelegem foarte bine că protectorii lor de peste Ocean îi obligă să găsească orice pretext pentru a deteriora relațiile cu Moscova. Indicația este să certe Moldova și Rusia cu orice preț”, scrie Dodon.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *