Chișinău, diplomație parlamentară regională

, , , , ,
 
Republica Moldova, diplomație parlamentară

Republica Moldova, diplomație parlamentară

Președintele Parlamentului de la Chișinău Igor Grosu a avut o discuție telefonică cu Dmytro Razumkov, președintele Radei Supreme a Ucrainei. Potrivit unui comunicat de presă, acesta a discutat cu omologul său ucrainean despre cooperare dintre parlamentele celor două state. ”Avem multe probleme similare ce trebuie soluționate, dar totodată şi mai multe oportunităţi şi capacităţi de cooperare. În curând, atât ţara noastră, cât și Ucraina vor aniversa 30 de ani de la Independență, cu care ocazie am transmis cele mai calde felicitări omologului meu dându-i asigurări că pentru Republica Moldova, Ucraina a fost şi va rămâne un bun vecin şi un partener credibil”, a menționat Grosu.

Conflicte regionale

Din păcate, ambele țări au parte de probleme comune: sărăcia, corupția și conflicte regionale nestinse. I-am dat asigurări domnului Razumkov că Republica Moldova respectă integritatea teritorială a Ucrainei și pledează pentru pace și liniște în regiunea noastră. La final, am convenit să ne intensificăm eforturile de cooperare și să facem tot posibilul ca cetățenii din ambele țări să aibă parte de siguranţă şi un trai mai bun”, a conchis Igor Grosu.

Cei doi politicieni au convenit să aibă în cel mai scurt timp o întrevedere oficială. Anterior și președinta Maia Sandu a efectuat o vizită la Kiev, fiind primit de omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, în prima deplasare oficială a mandatului său.

Sprijin românesc

Pe data de 1 august, Igor Grosu a discutat cu Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, camera inferioară a Parlamentului României. „România a fost şi rămâne un susținător al proceselor democratice din Republica Moldova și a venit mereu în ajutorul cetățenilor noştri în cele mai dificile momente. În cadrul discuţiei am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante, care vor avea drept finalitate ridicarea nivelul de trai al cetăţenilor din stânga Prutului”, a menționat președintele Legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.

Media de la Chișinău menționează reacțiile oficiale de la București la rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie din R.Moldova, câștigate categoric de PAS, au fost prompte. Astfel, a doua zi după scrutin, pe 12 iulie, Ministerul de Externe al României a salutat victoria obținută de forțele reformiste și pro-europene, iar președintele Klaus Iohannis a felicitat cetățenii R.Moldova pentru spiritul civic și opțiunea clară pentru reforme, stat de drept și integrare europeană. El a felicitat-o de asemenea pe Maia Sandu pentru „curaj, perseverență și viziune”.

PAS, care va asigura noua guvernare în R.Moldova, este membru al aceleiași familii politice europene – Partidul Popular European (PPE) – cu PNL din România, al cărui președinte este Ludovic Orban. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *