Chisinau: controversatul om de afaceri Ilan Shor, retinut dupa publicarea raportului Kroll

de | mai 6, 2015 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Personajul central din raportul Kroll, ce a investigat disparitia a circa un miliard de dolari din mai multe banci din Republica Moldova, Ilan Shor, a fost retinut miercuri de catre procurorii Centrului National Anticoruptie al Republicii Moldova. Procurorii ii prezinta acuzatiile in dosarele deschise pe marginea devalizarii a trei banci comerciale din republica: Banca de […]

shor

Personajul central din raportul Kroll, ce a investigat disparitia a circa un miliard de dolari din mai multe banci din Republica Moldova, Ilan Shor, a fost retinut miercuri de catre procurorii Centrului National Anticoruptie al Republicii Moldova. Procurorii ii prezinta acuzatiile in dosarele deschise pe marginea devalizarii a trei banci comerciale din republica: Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank. Informatia a fost confirmata de catre purtatorul de cuvant al CNA, Angela Starinschi. Ilan Shor are statut de invinuit si urmeaza sa fie plasat in arest. Potrivit Angelei Starinschi, si alte persoane urmeaza sa fie duse la sediul Centrului National Anticoruptie. Presedintele parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, a publicat luni seara pe blogul sau o copie a raportului companiei de audit americane Kroll, in contextul protestelor de amploare ce au avut loc duminica la Chisinau impotriva devalizarii celor trei banci si a coruptiei.

Potrivit documentului, principalul beneficiar al tranzactiilor bancare dubioase ar fi omul de afaceri Ilan Shor, care anterior a fost un apropiat al liderului socialistilor din republica Moldova, Igor Dodon. Igor Dodon si Zinaida Grecianii s-au deplasat marti de urgenta la Moscova, iar potrivit presei de la Chisinau aceasta plecare de urgenta in Rusia a celor doi ar avea legatura cu publicarea raportului Kroll, in care apar mai multe detalii cu privire la tranzactiile dubioase din sistemul bancar. La inceputul lunii aprilie, Banca Centrala a Republicii Moldova a descoperit ca trei institutii bancare — Banca de Economii, Banca Sociala si Unibank — reprezentand aproximativ o treime din activele bancare ale republicii, acordasera credite ce totalizau un miliard de dolari (890 milioane de euro), adica 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii. Destinatarii acestor credite nu sunt identificati si se pare ca banii au disparut deocamdata fara urma.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *