Chisinau. Comunistii ameninta cu proteste de strada

, ,
 

Voronin-unimediaPartidul Comuniştilor din Republica Moldova, principala forţă de opoziţie, a anunţat joi organizarea unor ample acţiuni de protest, cerând demisia Alianţei pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, pe care o acuză de uzurpare a puterii în stat.
Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a declarat într-o conferinţă de presă că protestele se vor desfăşura pe trei direcţii. Pe cale parlamentară, comuniştii vor cere demisia Comisiei Electorale Centrale, a Curţii Constituţionale, a preşedintelui interimar, a guvernului şi a AIE. De asemenea, PCRM începe acţiunile de nesupunere civică în întreaga ţară. Comuniştii sunt gata să susţină şi acţiunile de protest împotrva guvernării organizate de alte partide politice.
Vladimir Voronin a declarat că se va opune cu toate forţele intenţiei Alianţei de a desfăşura un referendum constituţional. În alt context, Vladimir Voronin şi-a exprimat susţinerea faţă de protestatarii din România, spunând că doreşte ca aceştia să dea jos actualul regim şi pe preşedintele român.
Referindu-se la incidentul de la Galaţi, unde un vameş român a rănit un cetăţean moldovean, care s-a eschivat de la controlul automobilului şi a încercat să-l calce, Voronin l-a calificat ca pe un atac al unei ţări membre NATO împotriva unui stat neutru, transmite Agerpres. Declaraţiile comuniştilor vin la câteva zile după ce AIE a anunţat că va organiza un referendum constituţional la care va pune în discuţie simplificarea procedurii de alegere a preşedintelui, avându-se în vedere inclusiv reducerea pragului electoral care în prezent este de 3/5 din voturile deputaţilor.
Partidul Liberal a şi elaborat un proiect de modificare a Constituţiei, care prevede reducerea numărului necesar de voturi pentru alegerea şefului statului la majoritatea simplă, iar în ultima instanţă să fie ales candidatul care va acumula cele mai multe voturi. PL mai propune reducerea vârstei necesare pentru a putea fi ales preşedinte de la 40 la 35 de ani şi retragerea dreptului preşedintelui de a desemna candidatul la funcţia de premier.
În Republica Moldova a mai avut loc un referendum constituţional, organizat la iniţiativa AIE la 5 septembrie 2010, dar a eşuat din cauza prezenţei reduse la vot, după ce comuniştii şi-au chemat alegătorii să nu participe la vot.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *