Chisinau – Blocaj in AIE. Data alegerilor prezidentiale, incerta

, ,
 

Liderii grupărilor politice din AIE au opinii diferite în privinţa datei alegerilor prezidenţiale şi invitarea candidatului la preşedinţie, Varonica Bacalu, în Republica Moldova.
Ion Hadîrcă, liderul fracţiunii PL, a spus că formaţiunea din care face parte îşi menţine poziţia şi nu va vota data alegerii şefului statului până când nu va va fi identificată o candidatură susţinută de 62 de deputaţi. El a adăugat că deputaţii liberali sunt gata să se întâlnească cu Veronica Bacalu pentru discuţii, dar, până în prezent, aceasta nu a venit în ţară.
La rândul său, liderul fracţiunii PD, Dumitru Diacov, a afirmat că, în prezent, au loc discuţiile şi negocierile cu privire la alegerea preşedintelui ţării. “Dacă deputaţii PL sunt dispuşi să se întâlnească cu Veronica Bacalu, ea ar putea să vină, dar PLDM este partidul care trebuie să o invite”, consideră Diacov. El nu a exclus faptul că AIE ar putea identifica şi alt candidat la funcţia de preşedinte al R. Moldova.
Şi Marian Lupu a menţionat că miercuri ar trebui decisă “partea tehnică” în privinţa candidatului Bacalu. “Azi, la Consiliul AIE, vom decide când şi cum vine Bacalu. Ar putea exista şi alţi candidaţi”, a spus Lupu. Liderul fracţiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a declarat pentru că AIE este la etapa de consultări şi precizări de poziţii. “O vom invita pe Veronica Bacalu atunci când PL va anunţa că această candidatură poate fi susţinută”, a afirmat Streleţ. El s-a arătat convins că Veronica Bacalu întruneşte toate calităţile necesare pentru a deveni preşedintele Republicii Moldova.

PL, dispus să o întâlnească pe Bacalu

Anterior, reprezentanţii PL au susţinut că partidul se va întâlni cu candidatul la preşedinţie propus de PLDM şi PD, Veronica Bacalu, dacă aceasta va veni la Chişinău. Potrivit lui Mihai Ghimpu, PL nu respinge candidatura Veronicăi Bacalu, dar deputaţii nu pot vota o persoană pe care nu o cunosc. “Prima întrebare care i-am adresa-o ar fi dacă este sigură că vrea să devină preşedinte. Până la urmă nu eu singur decid, suntem 12 deputaţi PL”, a firmat Ghimpu.
Acesta s-a arătat indigant de felul în care colegii din AIE au înaintat această candidatură. “Au fost încălcate regulile de joc, s-au făcut publice listele cu potenţialii candidaţi. Nu este corect să pui în joc numele unor persoane după care să le respingi. Iniţial colegii au decis asupra candidaturii lui Ion Ababii care întrebat de noi, a spus că nu este sigur că vrea să candidadeze. După care ei au optat pentru Bacalu”, a spus preşedintele liberalilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *