Chisinau: 1200 de militari s-au antrenat pentru parada militara din august

, , ,
 

Antrenament parada militara 1Peste 1200 de militari din cadrul Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul Grăniceri au participat luni la primul antrenament comun al participanţilor la parada militară, care va fi organizată la 27 august 2011, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Prezent la eveniment, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a subliniat că antrenamentele constituie un element important în procesul de pregătire a paradei şi are drept scop închegarea formaţiunilor implicate în activitatea respectivă.

Antrenament parada militara 2„Toate formaţiunile s-au antrenat individual în unităţile militare pentru a învăţa noul pas de defilare, care este unul european, utilizat, practic, de toate armatele lumii. Sînt preconizate încă 4 antrenamente comune, inclusiv 3 antrenamente nocturne în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va participa şi tehnica militară”. Conform colonelului Oleg Cebotari, şeful de direcţie în Marele Stat Major, la parada militară vor participa peste o mie de militari din cadrul Armatei Naţionale, inclusiv 91 participanţii la conflictul armat din anul 1992, 389 persoane vor reprezenta Ministerul Afacerilor Interne şi 121 persoane Serviciul Grăniceri. Cebotari a mai specificat că la parada militară vor fi antrenate 65 de unităţi de tehnică, Ministerul Afacerilor Interne – 14, iar Serviciul Grăniceri – 6.

Tehnica de lupta

tehnica de luptaLa parada militară organizată pentru sărbătorirea a 20 de ani de la independenţa Republicii Molodva, Armata Naţională va defila cu: BTR-80, BRDM-2, 2S9 Nona, autoturism cabriolet GAZ-24, autombile de teren M – 1009, FORD F – 350, automobil de bord – ZIL – 131. M35A3. De asemenea, vor fi prezente sistemele de armament: 120 mm aruncător PM-120, 100 mm tun antitanc MT-12, 23 mm piesă antiaeriană ZU-23-2. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, i-a prezentat vineri premierului Vlad Filat tehnica de luptă din dotarea Armatei Naţionale, care va participa la parada militară din 27 august. Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 9,4 milioane de lei (n.red. – moldoveneşti) pentru organizarea şi desfăşurarea paradei militare, la care vor participa 1528 de persoane din cadrul Armatei Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Grăniceri. Vlad Filat a promis că Executivul de la Chişinău va susţine toate programele şi proiectele de modernizare a Armatei Naţionale, considerând oportună participarea Armatei Naţionale la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU sau OSCE, deoarece “aceasta va permite nu numai modernizarea Armatei Naţionale şi profesionalizarea efectivului, dar şi va cataloga Republica Moldova ca un stat, care contribuie real la crearea unui sistem eficient de securitate regională, europeană sau mondială”.

Armata Nationala, laudata de Filat

Filat si MarinutaConducerea Ministerului Apărării a abordat strategic problema dezvoltării Armatei Naţionale şi a întregului sistem de apărare naţională. Această abordare a problemei ne permite să constatăm că instituţia este una funcţională, cu viziuni clare de modernizare şi reformare a domeniului respectiv. Declaraţia a fost făcută vineri de prim-ministrul Vlad Filat în cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării. Şeful cabinetului de miniştri a declarat că Guvernul va susţine toate programele şi proiectele de modernizare a Armatei Naţionale, inclusiv la compartimentul pregătirii profesionale. Vlad Filat a menţionat că consideră oportună participarea efectivelor Armatei Naţionale la operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii sub egida ONU sau OSCE, deoarece „aceasta va permite nu numai modernizarea Armatei Naţionale şi profesionalizarea efectivului, dar şi va cataloga Republica Moldova ca un stat, care contribuie real la crearea unui sistem eficient de securitate regională, europeană sau mondială”. Referindu-se la proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2012, pus în discuţie în cadrul şedinţei, Vlad Filat a menţionat că este unul argumentat la toate compartimentele, cu explicaţii exacte pentru orice cifră inclusă la unul sau altul capitol. „Vreau să mulţumesc conducerii Ministerului Apărării pentru abordarea strategică a problemei elaborării proiectului bugetului militar, fapt care ne-a permis să avem astăzi o discuţie în parametri concreţi. Aţi abordat tema nu numai din punct de vedere a problemelor, dar şi a perspectivelor”, a spus şeful cabinetului de miniştri, accentuînd că materialul prezentat este o bază bună pentru discuţiile de mai departe asupra sumelor, care trebuie alocate pentru bugetul militar.

Bugetul Ministerului Apararii

Prezentînd proiectul bugetului Ministerului Apărării pentru anul 2012, Vitalie Bucatari, şeful Direcţiei economico-financiare, a menţionat că pentru a asigura funcţionalitatea instituţiei şi a întreţine la minimul posibil tehnica şi edificiile disponibile, armata are nevoie pentru anul viitor de un buget minim de circa 450 mln lei, ce constituie cu 40 la sută mai puţin decît necesarul real. Potrivit ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, alocarea sumei respective va permite nu doar achitarea îndemnizaţiilor băneşti a militarilor, serviciilor comunale, asigurarea cu echipament şi alimentaţie a efectivului, dar şi realizarea unor programe mai avansate de instruire profesională a efectivului, proiecte de dezvoltare a organismului militar. „După adoptarea Strategiei Securităţii Naţionale, Ministerul Apărării va prezenta Guvernului un set de documente, inclusiv Strategia Militară Naţională, în care vor fi stipulaţi unii indici concreţi pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de apărare, inclusiv financiari”, a spus Vitalie Marinuţa. În cadrul şedinţei Consiliului Colegial al Ministerului Apărării au fost discutate şi problemele legate de starea managementului resurselor umane în Armata Naţională, precum şi situaţia la capitolul disciplinei militare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *