Chinezii dau la apa primul lor portavion

de | aug. 11, 2011 | Asia Centrală, Info Militar, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

China a lansat miercuri primul sau portavion chinezesc. Nava a fost realitazaya pe santierul de la Dalian, in nord-estul tarii, pentru a fi testat pe mare, a anuntat agentia chineza Xinhua. Nava, cu o lungime de 300 de metri, era destinata, initial, Marinei sovietice. Constructia acestei nave, numita Varyag, a fost intrerupta in 1991, dupa […]

first chinese carrier 643

China a lansat miercuri primul sau portavion chinezesc. Nava a fost realitazaya pe santierul de la Dalian, in nord-estul tarii, pentru a fi testat pe mare, a anuntat agentia chineza Xinhua. Nava, cu o lungime de 300 de metri, era destinata, initial, Marinei sovietice. Constructia acestei nave, numita Varyag, a fost intrerupta in 1991, dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice, iar China a achizitionat-o in 1998, din Ucraina. Testele pe mare vor fi de scurta durata, a anuntat agentia oficiala, fara sa faca alte precizari, citand surse militare chineze, care adauga ca portavionul va reveni in portul sau, pentru a fi supus altor lucrari de renovare si unor teste suplimentare. In iulie, China a anuntat ca portavionul va fi utilizat „pentru cercetare stiintifica, experiente si antrenamente”, intr-o perioada in care ambitiile teritoriale si militare chineze ingrijoreaza tot mai mult atat tarile din Asia, cat si Statele Unite. China a pastrat, timp de mai multi ani, o tacere absoluta asupra acestui port-avion, care simbolizeaza ambitia sa navala. Insa, televiziunea oficiala chineza a difuzat, in iulie, imagini inedite ale portavionului, pe santier. Singurul oficial chinez care a vorbit despre acesta a fost comandantul Statului Major al Armatei Populare de Eliberare (APL), generalul Chen Bingde, intr-un interviu publicat, la inceputul lui iunie, de Cotidianul Comercial din Hong Kong.

Tehnologie sovietica

Potrivit unor oficiali americani din domeniul apararii au afirmat ca evaluarile pe aceasta tema se bazeaza pe informatii secrete care arata constructia primului portavion chinezesc. In fotografiile din satelit, portavionul pare asemanator cu Varyag, un portavion din perioada sovietica achizitionat de China in urma cu cativa ani. Programul de portavioane este unul dintre aspectele consolidarii capacitatii militare chineze, monitorizate atent de serviciile de informatii militare americane. Navele de razboi chinezesti intensifica ingrijorarile altor state din Asia potrivit carora Beijingul va folosi aceste platforme pentru a prelua controlul unor zone intinse din apele internationale, cum sunt cele din Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est si Marea Galbena, unde China si-a revendicat suveranitatea maritima. Ambitiile Beijingului in regiunile maritime din vestul Pacificului suscita ingrijorari tot mai mari, o serie de foste diferende teritoriale provocand, in ultimele luni, amplificarea unor tensiuni cronice intre China si unii dintre vecinii sai, ca Japonia si Vietnamul.

Certuri sino-japoneze

Primul portavion chinez, a carui iesire la apa era asteptata cu mare interes de analistii militari, risca sa afecteze imaginea pe care China vrea sa o proiecteze despre ea, si anume aceea a unei tari pasnice, care se inarmeaza doar pentru a se apara, fara sa pretinda hegemonia. APL, cea mai mare armata din lume, este extrem de discreta cu privire la programele sale de modernizare, iar bugetul sau a crescut in mod exponential. La inceputul lunii, Japonia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la ambitiile militare tot mai mari ale Chinei, expansiunea sa maritima catre Pacific si „lipsa de transparenta” a bugetului Apararii. China a reactionat exprimandu-si „nemutumire vehementa”, apreciind ca „iresponsabil” raportul anual al Japoniei asupra Apararii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *