Chinezii au batut palma cu Gazprom pe urmatorii 30 de ani

, , , ,
 

gazpromIn contextul tulburarilor geopolitice estul Europei, Rusia cauta sa-si diversifice la randul sau clientii pentru gazul rusesc. Pozitiile dure ale UE si SUA privind sanctionarea Rusiei au determinat o schimbare de optica la Kremlin, acolo unde mai nou China a devenit o optiune ca noua piata de desfacere. in ciuda consturilor mari de productie pe care le are in Siberia, Rusia a cazut la intelegere cu China pentru un pret nu tocmai avantajos dupa mai bine de 10 ani de negocieri. Gazprom a semnat cu grupul chinez de petrol si gaze CNPC un acord pentru livrarea de gaze in urmatorii 30 de ani iar valoarea livrarilor este evaluata de presa internationala la peste 400 miliarde de dolari. Un memorandum de intelegere intre cele doua companii de stat a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a liderului chinez Xi Jinping in cea de-a doua zi, si ultima, a vizitei lui Putin la Shanghai, potrivit RT.

Pretul pe care China il va plati pentru gazul din Rusia ramane un “secret comercial”, potrivit directorului general al Gazprom, Aleksei Miller. Acordul pe termen lung prevede ca Gazprom sa inceapa sa livreze din 2018 Chinei cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani. Detaliile intelegerii, inclusiv pretul si participarea Chinei in unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani. Europa este in continuare cea mai mare piata a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi anul trecut, insa Rusia foloseste toate oportunitatile pentru a-si diversifica livrarile de gaze si pentru a-si creste prezenta in Asia, noteaza Russia Today.

Gazprom si CNPC au semnat acorduri, incepand din 2009, pentru doua gazoducte care sa transporte gaze naturale din Siberia catre China. Cand ambele conducte vor deveni operationale, Rusia va putea livra in Asia 68 de miliarde de metri cubi de gaz anual. China a consumat anul trecut circa 170 de miliarde de metri cubi de gaz, iar pana in 2020 volumul este estimat sa urce la 420 de miliarde de metri cubi pe an.

CE cere Moscovei sa nu intrerupa livrarile de gaze catre Europa

Pe de alta parte, dupa aceasta miscare, UE a cerut garantii Rusiei ca nu va intrerupe furnizarea de gaze in Europa, dupa ce Moscova a dat deja un ultimatum Ucrainei de a-si achita datoriile la Gazprom. ‘Atat timp cat discutiile in trei continua’ intre Rusia, Ucraina si UE, ‘livrarile de gaze nu ar trebui sa fie intrerupte. Contez pe Federatia Rusa ca-si va mentine acest angajament’, i-a scris lui Vladimir Putin presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Scrisoarea lui Jose Manuel Barroso a fost publicata miercuri de Comisia Europeana. Pe 14 mai, Vladimir Putin a trimis o scrisoare mai multor lideri europeni, in care afirma ca Rusia nu a primit nicio ‘propunere concreta’ din partea Uniunii Europene in ceea ce priveste platile Ucrainei pentru livrarile de gaz rusesc si a cerut UE o implicare ‘mai activa’.

De la inceputul crizei, Comisia a fost insarcinata sa raspunda in numele intregii UE si a celor 28 de state membre. ‘Este necesar ca toate partile sa continue sa se angajeze intr-o maniera constructiva in acest proces si sa se ajunga de asemenea la un acord privind un pret care sa reflecte conditiile de pe piata’, a scris Jose Manuel Barroso. El a subliniat totodata ca este ‘responsabilitatea’ companiei ruse ‘Gazprom de a asigura livrarile necesare, in conformitate cu contractele incheiate cu companiile europene’.

Asigurari americane catre Bucuresti

In tot peisajul acesta al nesigurantei energetice, Washingtonul a asigurat Romania ca va pune umarul la independenta energetica a tarii noastre. Mesajul a fost transmis, miercuri, de catre vicepresedintele american Joe Biden, aflat in vizita la Bucuresti. “Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu va mai putea sa continue sa-si foloseasca resursele energetice si dependenta tarilor europene de aceste resurse ca o arma impotriva oricarui stat din regiune. Din acest motiv, credem ca dezvoltarea unei piete energetice europene foarte sigure, diverse si interconectate este pasul important urmator de initiat pentru colegii nostri europeni in cadrul proiectului larg de integrare economica. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata sa oferim asistenta, pentru ca detinem ceva expertiza in acest domeniu, daca se doreste”, a spus Biden.

El a aratat ca Romania poate si trebuie sa fie o parte importanta a solutiei energetice europene si ca, prin modernizarea infrastructurii sale, Romania poate constitui puntea de legatura intre pietele energetice din zona Marii Negre si zona Europei Centrale si de Est. Prin extinderea productiei de gaze naturale, a aratat oficialul american, Romania poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii sai, iar, prin extinderea retelei de conducte, Romania poate deveni parte a solutiei energetice pentru Republica Moldova Moldova, o tara care se bazeaza in prezent aproape in intregime pe energia ruseasca.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *