China trimite in Venezuela prima transa a imprumutului de 20 de miliarde de dolari

, , ,
 

china-venezuela
China a oferit vineri Venezuelei prima transa a imprumutul de 20 de miliarde de dolari acordat in aprilie de Beijing Caracasului pentru a finanta proiecte de dezvoltare, a anuntat joi vicepresedintele venezuelean Elias Jaua, informeaza Wall Street Journal. “Aceasta suma va servi la finantarea a 19 proiecte, dintre care patru in sectorul energetic pentru a continua intarirea sistemului nostru electric national”, care se reface lent dintr-o criza fara precedent dupa numeroase pene de curent in ultimele luni, a precizat el. Cu aceste fonduri, guvernul socialist venezuelean – important aliat al Chinei – mai prevede sa finanteze alte proiecte in sectoare ca agricultura, industria miniera si petroliera in urmatorii trei ani.

Cele doua tari, ale caror schimburi economice au crescut de 45 de ori in zece ani pentru a ajunge la 8 miliarde de dolari /6,2 miliarde de euro/ in 2009, au reusit de asemenea sa creeze un fond dotat cu 12 miliarde de dolari pentru a construi locuinte si infrastructuri , in special in sectorul aparare. Cele doua tari au anuntat inca din luna aprilie ca vor incheia acorduri in domeniul energiei si o serie de imprumuturi in valoare de 36 de miliarde de dolari.

Presedintele venezuelean Hugo Chavez declara atunci ca a cazut de acord asupra unui pachet de investitii de 16 miliarde de dolari si ca cele doua guverne au semnat deja mai multe acorduri. Venezuela va primi, de asemenea, credite preferentiale in valoare de 20 miliarde de dolari de la Banca Asiatica de Dezvoltare, Presa de la Beijing scrie ca pachetul de investitii va ajuta Venezuela sa isi dezvolte industria petroliera. Acordurile includ, insa, si un ajutor din partea Chinei pentru construirea de centrale termice electrice in Venezuela.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *