China si Rusia vin in sprijinul Siriei la ONU

, , , , , , ,
 

syria president-saidaonlineSituatia din Orientul Mijlociu tinde sa devina exploziva dupa ce Occidentul si Rasarit nu se pun de acord asupra dosarului sirian. China si Rusia si-au exercitat dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU, blocând o rezolutie care condamna Siria pentru inabusirea violenta a manifestatiilor antiguvernamentale. Noua dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au sustinut textul si alti patru s-au abtinut in cursul votului ce a avut loc marti seara, relateaza BBC News. insa proiectul a fost respins, deoarece China si Rusia, membri permanenti ai executivului ONU, au drept de veto. Rezolutia pusa la punct de statele europene a fost deja modificata de trei ori, pentru a incerca sa evite un veto, autorii renuntând la o referire directa la sanctiuni vizând Damascul. Documentul facea referire la “masuri tintite”, in loc de sanctiuni, daca inabusirea violenta a revoltelor va continua. insa Moscova si Beijingul au criticat faptul ca textul nu contine nicio prevedere care sa excluda o interventie militara externa in Siria. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat ca proiectul era bazat pe o “filosofie a confruntarii” si ca amenintarea cu sanctiunile este inacceptabila. La rândul sau, ambasadorul chinez Li Baodong a spus ca Beijingul se opune ideii de “interferenta in afacerile interne” ale Siriei. Trimisul SUA la ONU a declarat ca Washingtonul este “scandalizat” de vot. Rezutatul reprezinta o lovitura grea pentru eforturile SUA si Europei in dosarul sirian, in conditiile in care peste 2.700 de persoane au fost ucise in Siria de la inceputul revoltelor in luna martie. Guvernul presedintelui sirian Bashar al-Assad a dat asigurari ca este in proces de intrducere a reformelor si de dialog cu membrii opozitiei. Autoritatile de la Damasc pun violentele pe seama gruparilor armate.

Presa iranian anunta un atac iminent asupra Israelului

Mass-media iraniana vorbeste chiar de un atac iminent asupra Israelului in cazul in care fortele occidentale vor aplica scenariu libian pentru Siria. Presedintele sirian Bashar al-Assad a amenintat ca va ataca Israelul in cazul unei interventii militare occidentale in tara sa, relateaza agentia iraniana Fars. “Daca impotriva Damascului sunt luate masuri nesabuite, nu avem nevoie de mai mult de sase ore pentru a transfera sute de rachete pâna la inaltimile Golan ca sa le lansam asupra Tel Aviv-ului”, ar fi declarat Assad, marti, la o intâlnire cu ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu. Assad a spus, de asemenea, ca va chema in ajutor miscarea siita libaneza Hezbollah. “Toate aceste evenimente se vor intâmpla in trei ore, dar in urmatoarele trei ore, Iranul va ataca navele de razboi americane din Golful Persic, iar interesele americane si europene vor fi tintite simultan”, a amenintat Bashar al-Assad.

1 răspunde
 1. chygrynskiy
  chygrynskiy says:

  da, da si iubitul nostru prieten Bashar al-Assad crede ca nu sar intampla nimica. Ei distrug toate navele occidentale, toate avioanele, Israel,etc. si lor nu se le intampla nimica.
  sa fim seriosi, navele americane din golf ar intarzia foarte putin timp sa traga primii, avioanele nu ar intarzia mult dupa portavioane, si nici sa nu mai vorbim despre o interventie militara, plus ca Turcia si Israelul sunt mult mai desvoltate la nivel militar si economic.
  JOS PRIETENUL NOSTRU BASHAR AL-ASSAD¡¡¡ :)) =))

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *