China isi va construi primul sau portavion

, , ,
 

china carrier 564Odata cu cresterea economica, Beijingul doreste sa intareasca si echiparea militara. Asadar, China a inceput constructia primului sau portavion si probabil va dezvolta doua sau mai multe, pe langa faptul ca reconditioneaza un vechi portavion sovietic care va fi testat in curand, au declarat oficiali de la Pentagon, citati de Washington Times. “Ne asteptam de la China sa construiasca cel putin un portavion propriu, probabil doua sau mai multe, dar ei nu au dezvaluit cate intentioneaza sa construiasca, programul de constructie sau misiunile acestora”, a declarat un oficial din domeniul apararii, familiar cu evaluarile serviciilor de informatii. Un al doilea oficial din sectorul apararii a declarat ca Beijingul considera portavioanele ca simboluri-cheie ale proiectiei puterii globale si ca este improbabil sa construiasca doar doua.

Tehnica pe schelet sovietic

Alti oficiali din Aparare au afirmat ca evaluarile pe aceasta tema se bazeaza pe informatii secrete care arata constructia primului portavion chinezesc la santierul naval Changxing Island din Shanghai. In fotografiile din satelit, portavionul pare asemanator cu Varyag, un portavion din perioada sovietica achizitionat de China in urma cu cativa ani. Programul de portavioane este unul dintre aspectele consolidarii capacitatii militare chineze, monitorizate atent de serviciile de informatii militare americane. Navele de razboi chinezesti intensifica ingrijorarile altor state din Asia potrivit carora Beijingul va folosi aceste platforme pentru a prelua controlul unor zone intinse din apele internationale, cum sunt cele din Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est si Marea Galbena, unde China si-a revendicat suveranitatea maritima.

Arme impotriva SUA

In plus, China dezvolta arme cu puls electromagnetic pe care ar putea sa le foloseasca impotriva portavioanelor americane, intr-un eventual conflict pe tema Taiwanului. De asemenea, China a pus in functiune primul sau nuclear cu neutroni rapizi, asa-numit de a patra generatie. Fragmente ale studiului Centrului National pentru Informatii privind efectele letale ale armelor cu puls electromagnetic (EMP) si ale celor cu microunde de mare putere (HPM) au aratat ca aceste arme fac parte din arsenalul chinez numit “buzduganul asasinului”, care ar permite Chinei, inferioara din punct de vedere tehnologic, sa invinga fortele militare ale SUA, scrie Washington Times. Armele cu puls electromagnetic copiaza pulsul de raze gamma cauzat de o explozie nucleara, care distruge toate echipamentele electronice, inclusiv computerele si automobilele, pe suprafete vaste. Raportul declasificat, redactat in 2005 si obtinut de Arhiva Nationala de Securitate, o organizatie privata, ofera detalii despre armele EMP detinute de China si planurile pentru folosirea lor, transmite Mediafax. “Pentru utilizarea impotriva Taiwanului, China ar putea detona la o altitudine mult mai mica (30-40 de kilometri) pentru a limita efectele EMP la Taiwan si imediata vecinatate a sa”, arata raportul. “Racheta balistica cu raza medie de actiune DF-21 a fost mentionata ca platforma pentru un atac cu EMP impotriva Taiwanului”, adauga textul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *