China ia cu asalt Europa

, ,
 

China cucereste economic statele Uniunii Europene

China cucereste economic statele Uniunii Europene

Vicepremierul Republicii China, Li Keqiang, a incheiat o vizita de mai multe zile in trei dintre cele mai importante tari europene. Insotit de o delegatie de peste o suta de oameni de afaceri, demnitarul chinez a avut intalniri in Marea Britanie, Spania si Germania. Pe parcursul turneului au fost semnate contracte in valoare de aproape 20 de miliarde de euro, iar China si-a reafirmat sprijinul pentru economiile europene. Uniunea Europeana este cel mai important partener economic al Chinei. Importurile si exporturile intre cele doua parti sunt de aproape 500 de miliarde de euro anual. Totodata, Beijingul controleaza 7,3% din datoria UE, cifrata la aproximativ 8.600 miliarde de euro, iar schimburile comerciale dintre Germania si China sunt estimate la 130 miliarde de euro anual
Vicepremierul chinez, Li Keqiang, s-a intalnit cu unii dintre cei mai importanti lideri europeni. In Spania a avut intrevederi cu premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero si cu regele Juan Carlos, in Germania – cu cancelarul Angela Merkel, iar in Marea Britanie cu seful guvernului, David Cameron, si cu vicepremierul Nick Clegg.

Romania refuza China

A ne împrumuta de la China este o „trăsnaie”, mai ales că România are destui bani, a declarat recent presedintele roman Traian Băsescu la prima şedinţă din 2011 a Guvernului Boc. „Sper că miniştrii nu vor cădea în plasa unei poveşti de genul «să luăm nişte bani din China». Sigur, China este unul dintre marii noştri prieteni. Dar auzisem trăsnaia «un precautionary-agreement cu China». Măi, fraţilor, păi când ai un precautionary-agreement, se pun nişte condiţii. Unde vrem să ne întoarcem?”, a întrebat retoric liderul de la Cotroceni, răspunzând astfel ideii avansate de Sebastian Vlădescu.
Reamintim ca fostul ministru de Finanţe a evocat posibilitatea ca Romania să încheie un acord preventiv, de 3-4 miliarde euro, cu marea putere asiatică. Acordul urma să fie axat pe proiecte de investiţii, în viziunea lui Vlădescu, şi nu pe programe de reforme, ca înţelegerea cu FMI. Preşedintele român a respins însă categoric această sugestie. Mai mult, el a declarat, uitând perioada în care îi ameninţa pe cetăţeni că dacă nu prelungim acordul cu Fondul nu se vor putea plăti salariile şi pensiile, că ţara noastră nu are o problemă cu banii. „În momentul de faţă, avem neutilizaţi, repet, neutilizaţi, 4,1 miliarde de euro, credite angajate de la BEI, BERD, BIRD şi BDCE. Oameni buni, avem bani… Nu implementăm proiectele cu suficientă viteză… Ca să nu mai spun de 30 de miliarde, bani nerambursabili de la UE. Deci România n-are o problemă cu banii”, a subliniat Traian Băsescu, citat de Realitatea.net.

Contracte cu Marea Britanie

Marea Britanie si China au semnat luni contracte in valoare de peste 2,6 miliarde de lire sterline (3,1 miliarde de euro) in domeniile auto si petrolier, a anuntat guvernul de la Londra. Contractele au fost semnate in prezenta vicepremierului britanic Nick Clegg si a omologului sau chinez Li Keqiang, care intreprinde o vizita la Londra, in cadrul unui turneu european care a mai cuprins Spania si Germania. Ele includ vanzarea a 40.000 de vehicule Jaguar si Land Rover catre China in 2011 pentru peste 1 miliard de lire (1,2 miliarde de euro), un acord intre grupurile petroliere BP si China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) privind exploatarea la mare adancime in Marea Chinei de Sud, si alte doua acorduri intre grupul petrolier britanic INEOS si CNOOC, pentru investitii in rafinariile INEOS din Franta si Marea Britanie. Cu acelasi prilej a fost perfectat si un acord prin care China va imprumuta, pentru doi ani, doi ursi panda, Tian Tian si Yuangguang, gradinii zoologice din Edinburgh.
Vizita lui Li Keqiang, prezentat drept foarte probabilul succesor al actualului premier Wen Jiabao, are caracter de stat, in cursul ei fiind programate intalniri cu primul ministru David Cameron, ministrul de externe William Hague si cel de finante, George Osborne. Londra isi propune sa dubleze pana in 2015 nivelul schimburilor comerciale cu China, dupa ce anul trecut acestea au atins 51,8 miliarde de dolari (40 miliarde de euro).

Japonia ia exemplul Chinei

Pe langa contractele de aproximativ 20 de miliarde de euro semnate in timpul turneului, oficialul chinez a dat un nou semnal de disponibilitate a Chinei de a sprijini economiile europene. Rezerva valutara a Chinei a ajuns la finele anului 2010 la 2.847,3 miliarde dolari americani, cu o crestere de 18,7% comparativ cu perioada similara a anului trecut, a informat, marti, Banca Poporului a Chinei. Potrivit datelor oferite de Banca Poporului, rezerva de aur a Chinei ramane la 33,89 milioane uncii.
Dupa China, Japonia a promis la rindul sau sa cumpere obligatiuni europene pentru a ajuta la stabilizarea zonei euro, slabita de criza datoriei mai multor tari membre. “Se cuvine ca Japonia, o tara importanta, sa cumpere o anumita proportie” din obligatiunile pe care Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara (EFSF) se pregateste sa le emita, a anuntat marti ministrul japonez de finante, Yoshihiko Noda, intr-o conferinta de presa, adaugind ca aceasta va intari “credibilitatea” titlurilor europene. Dotat cu 440 miliarde euro, EFSF a fost creat in primavara anului 2010 in cadrul unui plan de ajutor european pentru Grecia, greu indatorata, apoi Irlanda. El prevede sa lanseze un apel de fonduri pietelor pina la sfirsitul lunii ianuarie. Intrebat cu privire la suma pe care Tokio este gata sa o puna in joc, Yoshihiko Noda a spus “circa 20%” din sumele pe care europenii le vor obtine cu acea ocazie. Celalalt gigant asiatic, China, s-a declarat deja pregatit in ultimele saptamini sa ajute economiile europene mai expuse la o criza a datoriei, promitind sa cumpere direct obligatiuni de stat din Grecia, Portugalia si Spania.

1 răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Karadeniz-press AKPC_IDS += "1250,";Popularity: unranked […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *