China condamna axa Taiwan-SUA

, ,
 

Flota taiwaneza benefiaza de asistenta SUA

Flota taiwaneza, inzestrata cu nave militare moderne made in USA

Regimul de la Beijing a emis o noua declaratie, prin care condamna recentele livrari de arme ale Statelor Unite ale Americii catre Taiwan, considerata provincie rebela de catre China, relateaza mass-media internationala. Ministerul de Externe de la Beijing afirma ca astfel de actiuni risca sa submineze relatia Chinei cu Statele Unite, relateaza agentiile internationale de presa, citate de mass-media de la Bucuresti. Totodata, Ministerul chinez al Apararii a anuntat ca isi rezerva dreptul de a adopta masuri suplimentare in acest sens. Intensificarea divergentelor dintre China si Taiwan vine la scurt timp dupa recenta victorie in alegerile locale partiale a Partidului Democrat Progresist, formatiune politica care sustine declararea independentei unilaterale a Republicii Taiwan.
Reamintim ca saptamana aceasta SUA au dat unda verde vanzarii unui sistem antiracheta catre Taiwan, in cadrul unui acord incheiat in 2008. Pentagonul „a atribuit” companiei Lockheed Martin contractul pentru furnizarea sistemului de aparare antiracheta Patriot catre Taiwan in cadrul unui vast acord privind vanzarea de arme aprobat de Congresul american in 2008″, a declarat un purtator de cuvant al Institutului American din Taiwan, ambasada de facto a SUA in insula.
La sfarsitul lunii decembrie 2009, grupul american de aparare Raytheon a anuntat ca a incheiat un contract de 1,1 miliarde de dolari pentru a furniza sisteme antiracheta Taiwanului. Raytheon este principalul contractor pentru programul Patriot, dar lucreaza cu subcontractanti. Rachetele vor fi furnizate Taiwanului de grupul de aparare si aeronautica Lockheed Martin.
Vanzarile de arme pentru Taiwan de catre SUA sunt un dosar sensibil ce provoaca indignare la Beijing, in mod special in urma deciziei SUA de a sprijini procesul de modernizare a fortelor aeriene si navale taiwaneze. Un numar de peste 1.500 de rachete chineze sosl-sol sunt indreptate spre Taiwan au declarat surse militare oficiale de la Taipei, citate de mass-media locala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *