China colonizeaza economic Islanda. Cine urmeaza?

, , , ,
 

Islanda, noua colonie chinezeasca de la Polul Nord

Islanda, noua colonie chinezeasca de la Polul Nord

Un magnat chinez doreste sa cumpere o suprafata mare de teren in Islanda pentru un proiect turistic in valoare de 100 de milioane de dolari, dar criticii sustin ca tranzactia ar oferi Beijingului o zona strategica la Oceanul Atlantic, informeaza mass-media regionala, preluată de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Huang Nubo, un magnat in domeniul imobiliar si fost oficial guvernamental, doreste sa cumpere 300 de metri patrati de teren in nord-estul Islandei, unde ar intentiona sa construiasca o statiune ecoturistica si un teren de golf. Tranzactia imobiliara a fost acceptata deja de proprieterii terenurilor, dar trebuie sa primeasca aprobarea Guvernului islandez.
Insa opozantii sunt sceptici in legatura cu achizitionarea unui teren atat de mare, echivalentul a 0,3 la suta din suprafata Islandei. Scepticii avertizeaza ca un astfel de proiect ar putea fi un paravan pentru interesele geopolitiuce ale Chinei intr-o tara din Atlantic care este membra NATO.
Avand o populatie de 320.000 de locuitori, Islanda este o locatie strategica intre Europa si America de Nord si ar putea prezenta interes pentru transportatorii maritimi asiatici, favorizati de topirea calotei polare.

Siberia, pamant chinezesc

Autoritatile de la Beijing au anuntat anterior ca vor arenda, in anul 2012, aproximativ 500 de mii de hectare de pamant din regiunea de frontiera a Federatiei Ruse, pentru satisfacerea necesitatilor agricole ale populatiei chineze. Acestea se adauga la cele 426,6 mii de ha pe care administraţia provinciei Heilongjiang, situata in regiunea de nord-est a Chinei, le-a luat deja în arendă de-a lungul frontierei cu Regiunea Autonomă Evreiască si Ţinutul Habarovsk din Federatia Rusa. Totodata, si administraţia orasului chinez Mudanjiang, are în arendă 146,6 mii ha de pămant arabil, în Federatia Rusa. „Posesiunile” acestui oras în Rusia au crescut, în comparaţie cu anul trecut, cu aproximativ 42 %. Administraţia Mudanjiang mai este si operatorul a 16 întreprinderi de prelucrare a cerealelor, din extremul orient al Rusiei. Conform surselor citate anterior, pe pămantul arendat de autoritatile chineze se vor cultiva cartofi – în conformitate cu politica federală chineză, de popularizare a cartofului, care spre deosebire de orez, cultura principală în agricultura chineză, are mai puţină nevoie de apă. Conform estimărilor guvernului chinez, pană în 2030, populaţia ţării va ajunge la 1,5 miliarde, ceea ce va necesita 100 milioane de toane de alimente în plus anual.

Colonizare cu repetitie

Reamintim ca la inceputul lunii iunie 2011, guvernul chinez a anunţat că va ajuta Coreea de Nord să transforme doua insule în „zone economice bazate pe întreprinderi si orientate către piaţă de larg consum”. Acest program este primul de acest fel realizat între guvernele celor două ţări comuniste, relateaza mass-media regionala, preluata de presa de la Bucuresti. Cele 1.200 de hectare sunt închiriate de către guvernul chinez, împreună cu un port, pentru următorii 50 de ani. La ceremonie au participat ministrul chinez al Comerţului, Chen Deming, si directorul administrativ al Partidului Muncitoresc din Coreea, Chang Sung-taek. “Cele două zone vor reprezenta o platformă pentru promovarea economică si cooperarea comercială cu restul lumii”, au declarat cei doi oficiali. Suspiciunile că cele două ţări ar putea discuta legături economice planează de mai mulţi ani, de cand dictatorul nord-coreean Kim Jong-il a vizitat China în urmă cu trei ani. În plus, China îsi susţinea deja ţara vecină trimiţand ajutoare, semnal de Internet si alte schimburi, in conditiile in care aceasta tara a intrat sub sanctiuni internationale ca urmare a bombardamentelor lansate asupra Coreei de Sud la sfarsitul anului trecut.
În afara celor două insule, Hwanggumpyong si Wihwa, China va avea acces si la portul Rason, acesta fiind adevăratul motiv care stă la baza înţelegerii dintre cele două state. Prin acest port, China va avea din nou legătură maritimă cu sudul ţării, legătură pierdută cand a cedat fasia de coastă Rusie în 1860 (actuala regiune rusa Vladivostok). Chinezii intenţionează să construiască o fabrică de ciment si să modernizeze infrastructura rutiera si portuara a zonei, trezind speculatii privind posibila desfasurare de forte navale si terestre chineze in regiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *