China ar putea construi o centrala nucleara in Turcia

, , ,
 

China pare să fie avantajată în licitaţia internaţională pentru a construi o nouă centrală nucleară pe coasta turcă a Mării Negre.
“China nu are o problemă de finanţare. Dacă se va ajunge la un acord va construi reactorul”, a declarat un oficial turc din domeniul energiei, adăugând că vizita la Beijing pe care a început-o luni premierul turc Recep Tayyip Erdogan va face mai multă lumină cu privire la perspectivele proiectului, scrie presa internaţională. Oficialul de la Ankara a precizat că Beijingul nu vrea garanţii guvernamentale pentru proiect şi îşi poate asigura propria finanţare. El a subliniat avantajul Chinei în cursa pentru construirea reactorului pentru Turcia.
Deoarece Beijingul nu cere garanţii de stat pentru proiectele turce, abordarea sa contrastează cu poziţia Coreii de Sud, ale cărei negocieri privind instalaţia au eşuat anterior din cauza insistenţei Seulului asupra unui astfel de sprijin. Între timp, ambiţiile Japoniei de a construi instalaţia de la Marea Neagră au fost afectate de dezastrul de la Fukushima, fapt care a determinat ”Tokyo Electric Power” să se retragă din proiect, deşi Toshiba pregăteşte încă o ofertă.
Oferta chineză va primi un nou impuls săptămâna această, cand premierul Erdogan vizitează Beijingul şi este de aşteptat să semneze un acord cu privire la cooperarea nucleară în scopuri paşnice, o condiţie necesară, dar nu decisivă, pentru orice acord.
În Turcia, reactoarele sunt un proiect de mare prioritate pentru guvernul turc, care are o poziţie mai pro-nucleară decât oriunde în Europa. Ţara deţine puţine resurse energetice proprii iar Ankara vede energia nucleară drept esenţială pentru controlul facturii sale la importul de energie. Turcia a încheiat deja un acord cu Atomstroyexport din Rusia pentru a construi prima centrală nucleară a ţării pe coasta mediteraneană.

Erdogan, vizită în provincia uigură Xinjiang

Premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, a sosit luni la Beijing, în cadrul unei vizite oficiale – prima a unui şef de guvern de la Ankara în ultimii 27 de ani. Vizita are drept scop impulsionarea relaţiilor politice şi de afaceri dintre cele două mari puteri în expansiune, caracterizate printr-un ”boom” economic.
Din delegaţia condusă de Erdogan fac parte circa 300 de oameni de afaceri, care au în vedere creşterea investiţiilor chineze în Turcia şi a exporturilor turceşti în China. Înainte de a pleca spre China, Erdogan a afirmat că cele două ţări pot coopera în domeniul energiei, construcţiilor, auto, bancar, informaţiilor, precum şi în cel al telecomunicaţiilor.
Ministerul chinez de Externe a anunţat că prima etapă a vizitei lui Erdogan a fost în Urumqi, centrul administrativ al provinciei chineze Xinjiang, unde şeful guvernului turc a sosit duminică. Xinjiang este locuită de minoritatea etnică a uighurilor, înrudiţi cu turcii. Regiunea s-a confruntat în ultimii ani cu tensiuni etnice şi relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit în 2009, când violenţele au reizbucnit în provincie.Erdogan a descris folosirea excesivă a forţei de către China împotriva protestatarilor antiguvernamentali drept un fel de genocid. Dar, odată cu vizita lui Xi Jinping în februare în Turcia, cele două ţări au încercat să minimalizeze orice contencios.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *