Chavez declanseaza razboiul diplomatic cu SUA si UE

de | aug. 9, 2010 | Alte regiuni, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Controversatul presedinte venezuelan, Hugo Chavez, l-a refuzat pe diplomatul desemnat de Statele Unite pentru postul de ambasador la Caracas şi i-a cerut omologului său, Barack Obama, să "caute un alt candidat" pentru această funcţie, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

Liderul venezuelean Hugo Chavez declanseaza razboiul diplomatic cu SUA

Liderul venezuelean Hugo Chavez declanseaza razboiul diplomatic cu SUA

Controversatul presedinte venezuelan, Hugo Chavez, l-a refuzat pe diplomatul desemnat de Statele Unite pentru postul de ambasador la Caracas şi i-a cerut omologului său, Barack Obama, să „caute un alt candidat” pentru această funcţie, relateaza mass-media regionala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Hugo Chavez consideră „imposibil” ca Larry Palmer să poată asigura funcţia de ambasador. „Cum poţi crede, Obama, că îl voi accepta pe acest domn. Cel mai bine este să îl retragi, Obama. Nu insista, îţi cer”, a declarat şeful statului venezuelan, adresându-i-se preşedintelui american în timpul programului său radio-televizat „Alo, preşedintele”, difuzat obigatoriu de majoritatea mijloacelor mass-media din Venezuela.

Declaratii contestate

Liderul de stanga, Hugo Chavez, a condamnat declaraţiile recente ale lui Larry Palmer cu privire la forţele armate venezuelane. „Nu poate veni ca ambasador. A rupt el însuşi normele diplomaţiei. Nu poate veni aici”, a declarat Chavez.
Reamintim ca intr-un chestionar pentru candidatura sa la postul de ambasador aprobată de Senatul american, diplomatul a apreciat că moralul forţelor venezuelane este scăzut şi că influenţa Cubei creşte. Aceste declaraţii au fost respinse de armată şi de Ministerul Apărării din Venezuela.
La randul sa, Washington a declarat că este de acord cu „îngrijorările” diplomatului său, dar a apreciat că nu va interfera în afacerile interne ale Venezuelei. În raportul său anual asupra terorismului, Departamentul de Stat subliniază reducerea la minim a cooperării antiteroriste cu Venezuela, adăugând că nivelul sprijinului pe care Caracas îl acordă gherilelor columbiene „rămâne incert”.

Atac la UE

Liderul Venezuelei, Hugo Chavez, a solicitat anterior statelor Uniunii Europene acordarea independentei coloniilor europene din America Latina. In timpul unui recent interviu radiofonic acordat unui post de radio din Aruba (n.r.-posesiune latino-americana a Regatului Tarilor de Jos), Chavez a subliniat ca Venezuela va acorda o importanta asistenta economica noilor state din regiune. Declaratiile belicoase ale presedintelui Venezuelei vin pe fondul degradarii relatiilor politice dintre regimul de la Caracas si statele Uniunii Europene care detin diferite posesiuni pe continentul latino-american. Printre statele vizate de Chavez se numara Marea Britanie, Franta si Olanda, ale caror autoritati critica periodic starea deplorabila a drepturilor omului din tara latino-americana.

Ofensiva anti-britanica

Declaratiile controversatului presedinte venezuelean vin la scurt timp dupa ce acesta a cerut ultimativ Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii sa restituie arhipelagul Falkland autoritaţilor de la Buenos Aires. El a dat asigurari ca Argentina “nu va fi singura” in cazul unui eventual nou razboi in insulele Falkland impotriva Marii Britanii. “Anglia, pana cand vrei sa stai in (insulele – n.red.) Falkland? Regina a Angliei, ma adresez ţie, regina a Angliei, epoca imperiilor a apus, nu ţi-ai dat seama, regina a Angliei? Restituie (insulele) Falkland poporului argentinian”, a afirmat Chavez cu ocazia emisiunii sale duminicale televizate “Alo presidente”. “Englezii continua sa ameninţe Argentina. Lucrurile s-au schimbat, Doamna Regina, nu mai suntem in 1982. In caz de agresiune impotriva Argentinei, fiţi sigura ca ea nu va fi singura”, a adaugat Chavez.
Reamintim ca Marea Britanie revendica din 1833, sub numele de Falkland, insulele Malvine situate la 500 de kilometri de Argentina, scena, in 1982, a unui scurt, dar sangeros razboi, terminat cu capitularea neconditionata a fortelor militare argentiniene, si cu un bilant de peste 1000 de morti, civili si militari.

Tensiuni petroliere

Inceperea iminenta a forajelor petroliere britanice in apropierea arhipelagului a reanimat conflictul diplomatic dintre Londra si Buenos Aires, care continua sa revendice suveranitatea asupra insulelor si apelor teritoriale adiacente, chiar daca diplomaţia argentiniana a respins in mai multe randuri orice opţiune militara in cazul insulelor Malvine. Ca reacţie la aceste foraje, Buenos Aires a publiat un decret care solicita o autorizaţie pentru vasele ce ii traverseaza apele teritoriale pentru a se deplasa in arhipelagul Falkland, ale carui ape ar conţine intre 13 şi 60 de miliarde de barili de petrol, potrivit estimarilor.
In acest moment, Marea Britanie are desfasurati in insulele Falkland, in principal in baza militara Mount Pleasant, aproximativ 2000 de militari, o escadrila de avioane de lupta Eurofighter Typhoon, un detasament de elicoptere de lupta antisubmarin si atac, precum si alte unitati specializate. In regiune patruleaza in permanenta nave ale marinei de razboi britanice, secondate periodic de nave militare americane.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *