Cetateni rusi si moldoveni, cercetati in SUA pentru piraterie informatica

, , , ,
 

Hackeri CSI lovesc economia americana

Hackeri CSI lovesc economia americana

Procuratura Federala a Districtului de Sud din New York a anuntat deschiderea a 21 de dosare penale contra la 37 de persoane, majoritatea din ei cetateni rusi, ucraineni si moldoveni. Acestia sunt acuzati de fraude bancare, piraterie informatica, spalare de bani si folosirea de pasapoarte false. Majoritatea acuzatilor au intre 20 si 23 de ani. 10 din ei au fost arestati pe 30 septembrie, 10 – anterior, iar 17 sunt dati in cautare, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Potrivit comisarului de politie din New York, Raymond Kelly, ancheta a inceput in luna februarie a acestui an, cand anchetatorii au ajuns la una din bancile din Bronx pentru a investiga o tranzactie suspecta, in cursul careia au fost transferate 44 de mii de dolari. Potrivit lui Kelly, detectivii au descoperit ca „aceasta a fost doar varful aisbergului.” Hackerii, originari din Europa de Est, spargeau computerele intreprinderilor mici, mijlocii si autoritatilor municipale din SUA. Cu ajutorul calului troian cunoscut ca Zeus trimis prin posta electronicaei furau parole, date confidentiale bancare si alte informatii financiare private ale victimei. Cu ajutorul acestei informatii, infractorii asigurau controlul asupra conturilor bancare ale victimelor si transferau bani de la ei pe alte conturi deschise in acest scop folosind pasapoarte false. Procurorii au estimat valoarea pierderilor la aproximativ 3 milioane de dolari.

Hackeri CSI

La inceputul lunii septembrie, politia rusa a retinut un grup de hackeri care a obtinut peste 16 milioane de dolari intr-un an prin infectarea cu un virus a zeci de mii de calculatoare din Rusia, Ucraina, Belarus, R.Moldova si statele baltice, relateaza si presa de la Moscova. Potrivit agentiei Interfax, care citeaza o sursa de securitate, virusul avea capacitatea sa blocheze calculatoarele utilizatorilor si sa emita un mesaj prin care se cerea plata unei sume de 300-1.000 de ruble (10-30 de dolari) printr-un SMS pentru deblocarea calculatoarelor. Incercarea de a inlatura virusul ducea la stergerea informatiile aflate pe hard disk, transmite mediafax. Zece suspecti au fost arestati in acest caz, a declarat sursa, fara a face precizari suplimentare. Ei risca pedepse de pana la 17 ani de inchisoare pentru frauda si piraterie informatica.

Atac la Medvedev

Recent, sistemul de mesagerie al Serviciului federal rus de protectie, insarcinat cu asigurarea securitatii personalitatilor, in special a presedintelui Dmitri Medvedev si a premierului Vladimir Putin, a fost atacat de pirati informatici. “O tentativa de atac impotriva unei platforme de mesaje electronice a Serviciului a fost inregistrata la 23 august. O ancheta este in prezent in curs”, a indicat FSO. Potrivit cotidianului economic Vedomosti, timp de cateva ore, arhivele mesajelor FSO au fost accesibile pe internet. Piratii informatici au publicat pe forumuri linkuri unde se puteau citi aceste documente. FSO a minimalizat impactul acestui atac, declarand ca platforma vizata „nu facea parte din sistemul ce controleaza functionarea organelor de stat”. Serviciul federal de protectie are in sarcina, intre altele, controlul accesului in Piata Rosie din Moscova si la Mausoleul Lenin. Dar principala sa sarcina este de a proteja primele persoane in stat. Aleksandr Matrosov, expert al companiei de securitate informatica ESET, a explicat pentru Vedomosti ca infractiunea a putut sa se produca intrucat programatorii sistemului informatic nu au blocat accesul exterior la aceasta platforma si pentru ca nu au fost schimbate codurile de acces. In iunie 2010, FSO a anuntat deschiderea unei licitatii pentru un nou site web pentru o suma de 5,76 milioane de ruble.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *