Centru american de reactie rapida in Uzbekistan

, , ,
 

Statele Unite negociază cu Uzbekistanul crearea unui centru de reacţie rapidă pe teritoriul acestei ţări în anul 2014, când se va finaliza retragerea trupelor americane din Afganistan.
“Este vorba despre cea mai mare bază militară a Statelor Unite în Asia Centrală”, scrie presa rusă, citând surse din cancelaria uzbekă. Misiunea centrului va fi de coordonare a acţiunilor militare în cazul agravării situaţiei din Afganistan după retragerea trupelor ISAF. De asemenea, în această bază vor fi stocate echipamentele militare aflate în prezent în dotarea trupelor aliate din Afganistan, o parte dintre acestea urmând să fie cedate armatei afgane.
Potrivit presei ruse, în prezent, SUA negociază cu regimul lui Islam Karimov numărul soldaţilor americani ce vor staţiona în această bază. La summitul NATO desfăşurat în luna mai la Chicago, cele două ţări au semnat un acord pentru tranzitul tehnicii militare pe teritoriul Uzbekistanului. În plus, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a şters în semn de bunăvoinţă Uzbekistanul de pe lista neagră a statelor excluse de la cooperarea militară cu SUA ca urmare a încălcării drepturilor omului. În anul 2005, preşedintele Karimov a cerut trupelor americane să părăsească baza militară uzbekă de la Karshi-Janabad, unde acestea erau dislocate din anul 2001, în replică la criticile venite din partea Casei Albe după uciderea mai multor sute de civili în timpul unei revolte din regiunea Andijan.
Rusia a primit cu nelinişte vestea apariţiei unei posibile noi baze militare americane în Asia Centrală, spaţiu pe care îl consideră zona sa de interes. Rusia, China şi Iranul au cerut SUA să pună capăt prezenţei lor militare în Asia Centrală, regiune bogată în resurse energetice. SUA ar urma să renunţe în anul 2014 la baza aeriană Manas din statul vecin Kârgâzstan, care este în prezent un centru de tranzit. Armata americană a obţinut din partea Rusiei, Kazahstanului, Uzbekistanului şi Tadjikistanului permisiunea de a avea pe teritoriul lor un coridor pentru aprovizionarea trupelor din Afganistan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *