Cehia iese din scutul american antiracheta. Rusia reactioneaza la Astana

, , , ,
 

antirachetaReprezentanţi ai SUA şi oficiali cehi au declarat că Republica Cehă nu va mai lua parte la preconizatul scut antirachetă american ce urmează să fie instalat în Europa. De asemeena, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, structură regională de cooperare ce grupează Rusia, China şi patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan), a adoptat o declaraţie politică în care se pronunţă împotriva acţiunilor unilaterale în domeniul apărării antirachetă. Ministrul ceh al apărării Alexander Vondra a explicat că ţara sa s-a retras din acest proiect, frustrată de rolul minor care i se atribuise în cadrul noii reconfigurări a sistemului antibalistic al SUA în Europa, care prevedea stabilirea în Cehia a unui centru de avertizare timpurie cu rachete. Iniţial, administraţia George W. Bush a propus staţionarea a 10 rachete de interceptare în Polonia şi a unui radar avansat în Republica Cehă. Rusia a obiectat la aceste planuri, ameninţând cu desfăşurarea rachetelor proprii în apropiere de Polonia în cazul în care planul va fi pus în aplicare. În septembrie 2009, administraţia preşedintelui Barack Obama şi-a reconfigurat planurile legate de scutul antirachetă, în care cehilor le-a revenit un rol mai mic. Potrivit noii configurări, în Cehia urma să fie amplasat un centru de avertizare timpurie, care să colecteze şi să analizeze informaţiile provenite de la sateliţi pentru a detecta rachetele care ar putea viza teritoriul ţărilor NATO. Ministrul apărării Alexander Vondra a declarat pentru AP, în finalul discuţiilor purtate miercuri la Praga cu secretarul adjunct american al apărării William Lynn, că Republica Ceha şi-a dorit să participe la sistemul antibalistic, dar cu siguranţă nu în acest fel. El a menţionat că ţara sa va căuta o altă modalitate de a participa la acest proiect.

Rusia isi cauta aliati

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, structură regională de cooperare ce grupează Rusia, China şi patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Kîrgîzstan), a adoptat miercuri, în finalul summitului de o zi, o declaraţie politică în care se pronunţă împotriva acţiunilor unilaterale în domeniul apărării antirachetă. „Dezvoltarea unilaterală şi nelimitată a capacităţilor în cadrul sistemului de apărare antirachetă de către un stat sau un grup limitat de state ar putea submina stabilitatea strategică şi securitatea internaţională”, se menţionează în document, transmite Agerpres. Conflictele interne şi crizele ar trebui să fie soluţionate exclusiv pe cale paşnică, prin dialog politic, iar acţiunile comunităţii internaţionale ar trebui să contribuie la procesele de reconciliere naţională, pe baza dreptului internaţional, se mai spune în text ul SCO (Shanghai Cooperation Organization), adoptat la Astana, Kazahstan. În noiembrie 2010, la summitul Rusia-NATO, părţile au convenit să coopereze la construcţia unui sistem european de apărare antibalistică. La 4 mai 2011, la o reuniune a aceluiaşi consiliu la nivel de şefi de stat major, generalul rus Nikolai Makarov a spus că Moscova este gata să discute orice propunere constructivă privind participarea sa la scutul antirachetă european, cu singura condiţie ca NATO să-i ofere asigurări, în scris, că sistemul preconizat nu-i va ameninţa arsenalul de descurajare nucleară.

Rusia si standardele NATO

Armata rusă nu va trece la standardele NATO, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, după audierile cu uşile închise din Duma de Stat. „Nu vom trece la standardele NATO. Şi nu vom cumpăra tancuri ‘Leopard'”, a precizat ministrul. Întrebat cu ce va lupta armata rusă, el a răspuns: „Cu ceea ce avem în dotare”. Planurile Rusiei de a cumpăra patru portelicoptere clasa Mistral de la un stat membru al Alianţei Nord-Atlantice – Franţa – au generat suspiciunea că forţele armate ruse pot adopta, în viitor, standardele NATO. Procedurile privind achiziţionarea navelor franceze Mistral de către Rusia se apropie de final, rămânând doar încheierea formalităţilor, a spus miercuri vicepreşedintele Comisiei de apărare din Duma de Stat, Igor Barinov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *