Cea mai occidentala tara din Est, cea mai orientala din Vest


 

Turcia,

Modelul turc, inspiratie pentru elitele din statele musulmane din Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Un nou atu al Turciei in demersurile sale indelungate de integrare in Uniunea Europeana se activeaza in contextul valului de schimbari ce a cuprins Africa de Nord si Orientul Mijlociu: relatiile traditionale ale Ankarei cu statele arabe si modelul turc de dezvoltare pe care il inovoca fortele contestatare din aceste tari.

Pentru UE, in aceasta conjunctura, Turicia apare un partener mai interesant si mai util. “O noua relatie pare sa se dezvolte in Vest, chiar si in state care se opun in general aspiratiilor Turciei de a intra in UE” – scria ziarul “Hurriyet” dupa Brussels Forum, care a reunit, in luna martie, oameni politici si politologi din Europa si SUA.

“Turcia s-a angajat la cel mai inalt nivel in Siria in ultimele saptamani”, constata cu acest prilej ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, care aprecia ca Ankara poate face mai mult in acest sens. “Violentele din Siria impun ca managerii europeni ai crizei din Libia si alte tari arabe sa conlucreze de urgenta cu Turcia”, intarea ideea parlamentarul german Alexander Graf Lambsdorff. “Nu cred ca vom ajunge la o solutie in ce priveste guvernarea Bosniei fara Turcia”, atragea atentia Michael Leigh, directorul general al UE pentru extindere. “Problema ar trebui sa fie nu daca Turcia poate fi un model (pentru tarile arabe – n.n.), ci cum putem noi, americanii, sa tragem avantaje din relatiile istorice ale Turciei”, afirma fostul congressman Robert Wexler, care conduce acum Daniel Abraham Center for Middle East Peace.

Tuturor le-a raspuns negociatorul Turciei la UE Egemen Bagis, care a spus: “Noi stim cum sa comunicam cu popoarele din regiune”. El a amintit ca Turcia, care participa la operatiunile NATO din Afganistan, nu a inregistrat nici o victima printre militarii sai. Multe din revoltele din tarile arabe sunt inspirate din exemplul democratic al Turciei, iar UE are raspunderea de a trata “aceasta sursa de inspiratie care este Turcia”. Negociatorul turc a sintetizat astfel pozitia tarii sale in zona, care este si un atu de greutate in demersurile Ankarei de aderare la UE: “Suntem tara cea mai occidentala din Est si cea mai orientala din Vest”. Si a incheiat cu o chemare la conlucrare: “Avem 500 de ani de istorie in aceasta regiune. Daca Europa doreste sa aiba influenta in aceasta parte a lumii, Turcia trebuie sa fie auzita”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *