Cea mai mare reusita a formatului 5+2 de la Dublin: Stabilirea urmatoarei intalniri

de | mart. 1, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Participanţii la reuniunea pe tema crizei transnistrene au stabilit continuarea negocierilor în formatul 5+2 de-a lungul anului, următoarea întâlnire fiind programată în aprilie, la Viena.

Participanţii la reuniunea pe tema crizei transnistrene au stabilit continuarea negocierilor în formatul 5+2 de-a lungul anului, următoarea întâlnire fiind programată în aprilie, la Viena.
În perioada 28-29 februarie 2012, în capitala Irlandei, Dublin, s-a desfăşurat prima rundă (din acest an) de negocieri în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Preşedintele în exerciţiu al OSCE, vicepremierul irlandez Eamon Gilmore, a salutat progresele înregistrate cu ocazia reuniunii de la Dublin. „Sunt încurajat de abordarea constructivă de aici, de la Dublin”, a spus Gilmore. La reuniunea de la Dublin, care a avut loc marţi şi miercuri, au participat reprezentanţi ai R.Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei şi Ucrainei, precum şi observatori americani şi europeni. În cursul întrunirii au fost stabilite principiile şi procedurile de negociere. Aceasta este a doua rundă de negocieri oficiale după reluarea acestora în urma unei întreruperi de şase ani.
În cadrul acestei runde, au continuat discuţiile pe marginea unui set de principii şi proceduri organizatorice ale procesului de negocieri. În timpul dezbaterilor a fost înregistrat un anumit progres în ceea ce priveşte coordonarea aspectelor ce ţin de gestionarea negocierilor în formatul 5+2, urmând ca discuţiile să continue pe parcursul următoarei runde. De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea agendei generale a procesului de negocieri. În opinia majorităţii delegaţiilor, procesul de negocieri trebuie să se bazeze pe o agendă comprehensivă, care urmează să includă subiecte ce vizează aspectele politice ale reglementării, probleme cu caracter economic, social, chestiuni de securitate, măsuri de consolidare a încrederii ş.a.
Au fost discutate mecanismele de interacţiune între formatul de negocieri politice 5+2 şi Grupurile de lucru privind măsurile de încredere, fiind remarcată necesitatea intensificării activităţii acestora. În acest sens, urmează să fie activizat dialogul între Chişinău şi Tiraspol. La finele reuniunii, delegaţia moldovenească s-a adresat către participanţi cu un apel de a asigura caracterul paşnic şi conciliator al evenimentelor de comemorare ce vor avea loc la 2 martie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *