Vezi documentul. CE critica ineficienta luptei impotriva marii coruptii dar lauda activitatea DNA si ANI

de | feb. 8, 2012 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Raport Justitie CE ianuarie 2012 Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Control si Verificare (MCV), publicat miercuri, noteaza ca in cazurile de coruptie la nivel inalt pedepsele aplicate raman adesea aproape de limita juridica minima, iar in peste 60% din cazuri, executarea pedepselor este suspendata. „Analiza sentintelor judecatoresti in cazurile de coruptie la nivel inalt […]

Raport Justitie CE ianuarie 2012

Comisia-Europeana1Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Control si Verificare (MCV), publicat miercuri, noteaza ca in cazurile de coruptie la nivel inalt pedepsele aplicate raman adesea aproape de limita juridica minima, iar in peste 60% din cazuri, executarea pedepselor este suspendata. „Analiza sentintelor judecatoresti in cazurile de coruptie la nivel inalt indica faptul ca pedepsele aplicate raman adesea aproape de limita juridica minima, iar in peste 60% din cazuri, executarea pedepselor este suspendata”, se arata in raportul pe tema justitiei. Comisia Europeana cere Romaniei sa imbunatateasca modul de gestionare a cazurilor si procedurile judiciare in cazurile de coruptie la nivel inalt si caracterul disuasiv si coerenta sanctiunilor judecatoresti aplicate in acest domeniu. Comisia Europeana avertizeaza ca exista riscul prescrierii unor cazuri de coruptie la nivel inalt, din cauza tergiversarii motivarilor. „In continuare, hotararile judecatoresti motivate nu sunt publicate online in mod global si actualizat. Trebuie asigurata la nivel general respectarea termenelor legale de motivare a hotararilor judecatoresti, in special pentru ca exista riscul ca, in unele cazuri de coruptie la nivel inalt, tergiversarea motivarilor sa atraga prescrierea cazului prin amanarea posibilitatii introducerii cailor de atac”, se arata in raport. CE reitereaza, ca si in anii trecuti, faptul ca „DNA a continuat sa functioneze ca un serviciu eficace de urmarire penala in cazurile de coruptie la nivel inalt”. „In 2011, a crescut numarul trimiterilor in judecata, al hotararilor judecatoresti si al condamnarilor. Odata cu accelerarea instrumentarii cauzelor in fata inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceasta evolutie a fost vizibila mai ales la nivelul hotararilor judecatoresti definitive”, se arata in raportul CE. Documentul atrage atentia ca in 2011 au fost pronuntate 158 de hotarari judecatoresti definitive in cazuri sesizate de DNA, in comparatie cu 85 in 2010.

Activitatea DNA, apreciata la Bruxelles

DNA a continuat sa functioneze ca un serviciu eficace de urmarire penala in cazurile de coruptie la nivel inalt, apreciaza Comisia Europeana in cel de-al zecelea raport, de etapa, privind aplicarea in Romania a Mecanismului de Cooperare si Verificare. in 2011, a crescut numarul trimiterilor in judecata, al hotararilor judecatoresti si al condamnarilor. Odata cu accelerarea instrumentarii cauzelor in fata inaltei Curti de Casatie si Justitie, aceasta evolutie a fost vizibila mai ales la nivelul hotararilor judecatoresti definitive: in 2011 au fost pronuntate 158 de hotarari judecatoresti definitive in cazuri sesizate de DNA, in comparatie cu 85 in 2010, arata raportul Comisiei Europene. Aceasta activitate a continuat sa vizeze un numar important de politicieni si de functionari de rang inalt, adauga documentul. Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a luat masuri in vederea consolidarii activitatii sale de combatere a coruptiei, noteaza CE. De asemenea, Bruxells-ul recomanda Romaniei sa demonstreze ca a adoptat decizii de management transparente si obiective si sa continue reformarea Inspectiei Judiciare, pentru a asigura o mai mare raspundere a sistemului judiciar.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *