Ce caută Mircea Duşa la Ministerul Apărării Naţionale?

, , , , , ,
 
Ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa: ""vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi".

Ministrul roman al Apararii, Mircea Dusa: „”vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi”.

Şi, totuşi, ce caută Mircea Duşa la Ministerul Apărării Naţionale? Mai precis, în fruntea acestui minster?
Un răspuns destul de greu de obţinut, dacă s-ar lua în calcul elemente ce ar putea avea legătură, cât de cât, cu logica. Personajul nu are nici în clin, nici în mânecă, cu nimic, darămite cu Apărarea, unul dintre cele mai importante domenii esenţiale ale funcţionării unui stat de orice factură, cu atât mai mult membru al NATO. Totuşi, dacă ar fi să luăm aşa, în glumă, subiectul, se găsesc ceva puncte comune.
Adică, Mircea Duşa, la bază, e pădurar. Şi, se ştie, şi pădurarii au uniforme kaki, la fel ca militarii.
Asupra “calităţilor” sale, care îl “recomandă” pentru funcţia importantă de ministru al Apărării, vom reveni mai jos. Până atunci, să vedem câteva dintre “faptele de arme” şi declaraţiile de toată jena cu care s-a remarcat domnul ministru Mircea Duşa.

Who the frack is Duşa? Americanii zic Dobriţoiu

Trebuie, totuşi, să recunosc că un un rol important în scrierea acestui articol îl are prestaţia din cadrul vizitei pe care a întreprins-o în SUA. Aşa că o să încep cu acest episod.
În primul rând, se dovedeşte că domnul ministru al Apărării Mircea Duşa este atât de cunoscut şi apreciat în Statele Unite ale Americii, încât majoritatea publicaţiilor de peste Ocean (de fapt, cam din întreaga lume, penru că ştirea fost preluată şi distribuită), atunci când au scris despre preconizata întâlnire cu Hagel (şeful Pentagonului), l-au botezat Corneliu Dobriţoiu: “The tentative plan will be discussed Friday when Pentagon chief Chuck Hagel hosts Romania’s Defense Minister Corneliu Dobriţoiu for talks, said two Pentagon officials, who spoke on condition of anonymity” (n.red. – “The tentative plan” se referă la retragerea militarilor SUA din Afganistan, cu escală în România)
Oarecum explicabilă “eroarea”, având în vedere că, spre deosebire de Mircea Duşa, Corneliu Dobriţoiu, cu toate “bubele” sale din Justiţie, nu numai că avea stofă şi se comporta ca un ministru, dar avea habar de domeniu, mai mult decât ultimii cinci miniştri ai Apărării la un loc.

Flutură în vânt…

Momentul penibil a fost trecut cu vederea de presa centrală din România, care este obişnuită să pupe poala stăpânirii din ce în ce mai mult, având în vedere acţiunile de forţă ale Guvernului Ponta împotriva presei, în general, şi a organelor de presă care îi critică regimul, în particular. Oricum, cu asemenea exemplare de miniştri, nici nu e greu să critici Guvernul. Se adaugă, aici, şi lipsa din ce în ce mai mare de profesioninalism a jurnaliştilor.
Să revenim la oile noastre. Astfel, pe lângă începutul “cu dreptul” în SUA, domnul ministru al Apărării Mircea Duşa şi-a demonstrat “competenţa” printr-o declaraţie care ar face să se înroşească de ruşine şi ultimul absolvent de “Ştefan Gheorghiu” (prietenii ştiu de ce). Astfel, Mircea Duşa s-a arătat foarte mândru de faptul că tricolorul românesc flutura pe instituţiile oficiale pe care le-a vizitat. Probabil că niciunul dintre consilierii săi nu i-a spus că, atunci când merge într-o vizită oficială într-o ţară străină, statul gazdă arborează drapelul naţional al statului pe care îl reprezintă invitatul.
Poate este şi obişnuinţa din perioada când era prefect în judeţul Harghita, unde drapelul oficial românesc lipseşte. De aici şi mirarea domniei sale că îl mai vede fluturând pe clădiri oficiale.

Limba noastră-i…

Din fotografiile din timpul vizitei în SUA, postate pe site-ul MApN, domnul ministru Mircea Duşa se dovedeşte a fi un excelent comunicator prin gesturi. Datul din mâini şi privirea tristă, cu cearcăne acoperite de păr în ochi, să trăiască! De înţeles, totuşi, având în vedere că susţine că vorbeşte franceza şi maghiara (Limbi străine). Îl cred pe cuvânt. Însă, dacă le vorbeşte la fel ca pe limba română, cred că le “vorbeşte” degeaba, pentru că nimeni nu o să-l înţeleagă. Este antologică fraza „vom efectua şi zborul cu trupurile neînsufleţite ale cadavrelor celor decedaţi”.

Avion cu motor şi brevet de-aviator

O altă intervenţie celebră, care a dat naştere la discuţii aprinse în presă, a fost cea referitoare la spaţiul aerian al României. Vrând să pară informat, după ce, probabil, a citit nişte rapoarte grele, domnul ministru Mircea Duşa a lansat în spaţiul public o elucubraţie: “Să ştiţi că este foarte necesar să achiziţionăm avioanele pentru că aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi în acel moment suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare pentru că acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării. Aceste lucruri de întâmplă destul de des…”.
Încercarea de a drege busuiocul, după această nefericită sesiune de dat cu părerea, a fost, de asemenea, un eşec răsunător, mai ales că a decis să se certe exact cu cine nu trebuie şi nu era de vină: cu presa.
Mai exact, i-a acuzat pe jurnalişti că sunt “cârcotaşi”, că “vorbesc prostii” şi că “nu sunt în temă”. Din păcate, pentru domnul ministru Mircea Duşa, tocmai jurnaliştii erau în temă, spre deosebire de domnia sa, care era undeva pe deasupra ei sau pe lângă ea.
Însă, puţul gândirii domnului ministru al Apărării Mircea Duşa dă semne că este nesecat. Astfel, după ce a făcut nişte teste medicale pentru a putea fi declarat apt pentru zborul supersonic cu MiG- 21, a declarat tare mândru că a obţinut „brevet medical de pilot de supersonic”. Cireaşa de pe tort (sau căciula de pe ochi) a fost motivul pentru care a zburat cu supersonicul: a vrut să vadă “dacă într-adevăr aviaţia de vânătoare este necesară pentru Armata Română” (sic!).

Afară-i vopsit gardu’…NATO

Din păcate, seria gafelor acestui ministru, ce ar trebui să devină cât mai repede amintire, chiar dacă tristă, a continuat la Deveselu, locul celebru cu scutul antirachetă. În luna septembrie, după ce a vizitat baza cu pricina, Mircea Duşa a făcut din nou dovada calităţilor sale, afirmând: „Partea română asta avea datoria să facă, să asigure împrejmuirea bazei de la Deveselu cu un gard, dar şi să realizeze un drum de patrulare în perimetrul bazei. La ultima mea vizită aici am fost nemulţumit de tipul de gard folosit, am schimbat documentaţia şi am cerut înlocuirea cu un gard de tip NATO. Aşa cum vă spuneam, acum observ că acest gard s-a finalizat, suntem cu mult înainte de termen, acesta fiind estimat în cursul anului 2014, dar iată că s-a făcut. De asemenea, am vrut să verific calitatea drumului şi modul în care au fost realizate rigolele de scurgere a apelor pluviale. Gardul este realizat complet, la drum încă se lucrează, astfel încât în cel mai scurt timp lucrările părţii române să fie asigurate şi să poată veni americanii să realizeze partea lor de lucrări, la pavilioane şi la baza propriu-zisă”.
Atât a înţeles, atât poate, atât spune. Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi sub căciulă!

Pădurar “Ştefan Gheorghiu”, la Apărare

De la pădurar, la Ştefan Gheorghiu. Şi, treptat, cu funcţii în administraţia locală. Apoi, în Parlament şi Guvern. Cam asta ar fi, pe scurt, evoluţia celui care ocupă în prezent, din păcate, funcţia de ministru al Apărării. Un pădurar, care, după ce a trecut pe la Interne, face de râs Apărarea şi, implicit, România.
O să prezint mai jos CV-ul oficial al ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Până atunci, trebuie reamintit faptul că, potrivit unei investigaţii a jurnaliştilor de la revista Kamikaze, domnul Mircea Duşa este absolvent al fostei Academii de Studii Social-Politice “Ştefan Gheorghiu”, posesor al diplomei seria F, nr. 4939/589, eliberată la data de 30.12.1988 (diplomă atestată de Ministerul Învăţământului, Direcţia Generală a Învăţămîntului Superior). Acest aspect aduce lumină asupra menţiunii din CV-ul oficial: “Institutul pentru Pregătirea cadrelor în problemele conducerii social- politice Bucureşti”

DATE BIOGRAFICE
• Data şi locul naşterii: 01.04.1955, Topliţa, jud. Harghita • Stare civilă: căsătorit, doi copii
ACTIVITATE PROFESIONALĂ
• Decembrie 2012 – prezent – Ministrul Apărării Naţionale
• August 2012 – Decembrie 2012 – Ministru al Administraţiei şi Internelor
• Mai 2012 – August 2012 – Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul
• 2004 – 2012 – Parlamentul României – deputat
• 2001 – 2004 – Prefectura Harghita – prefect
• 1996 – 2000 – Consiliul local al oraşului Topliţa – primar
• 1990 – 1996 – Consiliul local al oraşului Topliţa – viceprimar
• 1986 – 1990 – Consiliul popular al oraşului Topliţa – vicepreşedinte – ales
• 1976 – 1986 – Consiliul popular al oraşului Topliţa – funcţionar de conducere
• 1974 – 1976 – Stagiu militar (sublocotenent)

FUNCŢII, ACTIVITĂŢI ÎNTR-UN PARTID POLITIC

• 1996 – prezent, membru PSD, preşedintele Organizaţiei Judeţene Harghita PSD

FUNCŢII, ACTIVITĂŢI ÎNTR-O ORGANIZAŢIE DIN ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ CENTRALĂ SAU LOCALĂ

• 1996 – 2001 – prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Oraşelor din România

FUNCŢII, ACTIVITĂŢI PARLAMENTARE ANTERIOARE

• Septembrie 2010 – mai 2012 – lider al Grupului Parlamentar PSD
• Februarie 2010 – septembrie 2010 – vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor
• 2008 – martie 2010 – vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic
• 2004-2008 – deputat, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic

STUDII ŞI SPECIALIZĂRI

• 2003 – 2005 – Masterat – Managementul Instituţiilor Europene – Universitatea
‘’Lucian Blaga’’ din Sibiu
• 2003 – 2004 – Studii de specializare postuniversitare – Managementul Instituţiilor Europene – Institutul Naţional de Administraţie, Universitatea ‘’Lucian Blaga’’ din Sibiu
• 1983-1988 – Ştiinţe economice (Institutul pentru Pregătirea cadrelor în problemele conducerii social- politice Bucureşti)
• 1970 -1974 – Liceul Silvic Gurghiu

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *