CC de la Chisinau a respins initiativa PLDM si PLR de organizare simultana a unui referendum in data alegerilor parlamentare

, ,
 

CC R. Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a respins proiectul de hotarare pentru organizarea unui referendum privind modalitatea de alegere a presedintelui tarii, care urma sa fie organizat in ziua alegerilor, nu poate fi inaintat Parlamentului. Motivul invocat de judecatorii CC a fost pe ca initiativa nu respecta procedural normele constituționale. Potrivit magistratilor de CC, revizuirea articolelor la care face trimitere PLDM si PLR este constituționala, ea vine de la 37 de deputati din Parlament, adica o treime din numarul total al legiuitorilor, insa initiativa contravine exigențelor privind limitele temporale. Astfel spus, referendumul nu poate fi organizat la 30 noiembrie. Magistratii au explicat ca nu este respectat termenul de sase luni din momentul propunerii si pana la realizarea referendumului. De asemenea, CC a atentionat ca intrebarea supusa referendumului contine, de fapt, doua intrebari, cea referitoare la alegerea si, respectiv, la demiterea sefului statului.

O alta problema o constituie intrebarea formulata si textul constituțional din proiectul de lege.in intrebarea care se formuleaza se conțin doua chestiuni: „Sunteți de acord cu alegerea si demiterea presedintelui prin vot direct? ” Demiterea si alegerea presedintelui sunt incluse intr-o singura intrebare. Intrebarea generic formulata si textul proiectului de lege constituționala sunt diferite. Pe langa alegere si demiterea presedintelui, textul proiectului prevede si suspendarea din funcție a presedintelui ales de popor, ceea nu se regaseste in intrebarea generica supusa pentru referendumul constituțional. PLDM si PLR au depus saptamana trecuta o sesizare comuna la Curtea Constituționala, care se refera la organizarea unui referendum republican pentru revizuirea Constitutiei Republicii Moldova in partea ce tine de procedura de alegere si demitere a presedintelui Republicii Moldova prin votul direct al cetatenilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *