Cazul Timosenko: SUA ar putea sa-si retraga ambasadorul

, , ,
 

Comisia pentru afaceri externe a Senatului SUA are în examinare un proiect de rezoluţie prin care solicită Departamentului de Stat retragerea ambasadorului american la Kiev.
De asemenea, cere să se întrerupă activitatea misiunii diplomatice americane în Ucraina până la eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko. Proiectul, iniţiat de senatorul James Inhofe, propune totodată ca preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, procurorul general Viktor Pşonka, precum şi alţi demnitari ucraineni responsabili de încarcerarea Iuliei Timoşenko să fie declaraţi persona non grata în SUA.
Acelaşi proiect solicită Alianţei Nord-Atlantice să-şi suspende acţiunile în cadrul tuturor acordurilor de cooperare cu Kievul până la punerea în libertate a opozantei ucrainene, iar OSCE să nu recunoască preşedinţia ucraineană a organizaţiei prevăzută pentru 2013. Proiectul de rezoluţie subliniază că “Senatul SUA condamnă acţiunile administraţiei preşedintelui Ianukovici vizând încarcerarea motivată politic a fostului premier” şi face apel la “eliberarea imediată” a Iuliei Timoşenko, avându-se în vederea starea ei de sănătate.
Iulia Timoşenko a fost condamnată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare pentru “abuz de putere”, fiind găsită vinovată că în 2009, pe când era premier, a semnat acorduri în domeniul gazului cu Rusia, dezavantajoase pentru Ucraina. Ea este vizată şi de un alt proces în care este inculpată pentru deturnare de fonduri publice şi fraudă fiscală. În prezent, Iulia Timoşenko se află într-un spital din Harkov, ea fiind transferată aici în urma presiunilor internaţionale. Cazul Timoşenko a tensionat relaţiile dintre Kiev şi Uniunea Europeană, Bruxelles-ul refuzând să semneze acordul de asociere, iar mai multe state europene anunţau la începutul lunii că intenţionează să boicoteze meciurile organizate de Ucraina în cadrul Euro-2012.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *