Cazul Khashoggi: Saudiții distrug dovezile crimei

, , ,
 
Jamal khashoggi, victimă a intereselor politice saudite

Jamal khashoggi, victimă a intereselor politice saudite

Anchetatorii saudiţi trimişi la Istanbul să ajute autorităţile turce în investigharea cazului jurnalistului Jamal Khashoggi au încercat să ascundă dovezi ale crimei, a declarat luni un oficial turc de rang înalt, potrivit agenţiei The Associated Press, citată de KARADENIZ PRESS. Oficialul, care a confirmat informaţii dezvăluite anterior de cotidianul Sabah, a declarat că printre membrii echipei de anchetatori saudiţi se numărau şi experţi în chimie şi toxicologie, despre care se crede că aveau sarcina de a manipula dovezi.

Scop secret

Autorităţile turce cred că doi membri ai echipei “au venit în Turcia cu unicul scop de a ascunde dovezi” înainte ca poliţei turce să-i fie permisă percheziţionarea Consulatului saudit de la Istanbul, unde Khashoggi a fost ucis, a declarat oficialul, care a făcut aceste afirmaţii sub protecţia anonimatului.

Un oficial de rang înalt al partidului de guvernământ din Turcia, şi prieten cu Khashoggi, a sugerat că trupul jurnalistului ar fi putut fi dizolvat în acid sau în alte substanţe chimice.

Reamintim că Jamal Khashoggi, editorialist al cotidianului The Washington Post şi un critic acerb al prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a dispărut şi a fost ucis în urmă cu trei săptămâni după ce a intrat în Consulatul saudit de la Istanbul pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale.

Investigație de formă

Arabia Saudită a transmis Consiliului pentru drepturile Omului în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite că investighează asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul său din Istanbul şi că intenţionează să îi pună sub acuzare pe cei vinovaţi, scrie Reuters. Bandar Al Aiban, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului din Arabia Saudită, cel care a condus delegaţia guvernului saudit, a declarat într-un discurs ţinut în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU că Regele Salman i-a ordonat procurorului general „să investigheze cazul conform legilor în vigoare şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili”.

Asasinatul jurnalistului saudit, critic al regimului de la Ryad şi colaborator la Washington Post, a afectat imaginea regatului saudit şi în special pe cea a prinţului moştenitor Mohammed Bin Salman, care exercită în prezent puterea. Jamal Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, unde a mers pentru a efectua un demers administrativ în vederea viitoarei sale căsătorii. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *