Cazul Gandzyuk: Procurorul general Iurii Luțenko demisionează

, , , , ,
 
Activista Katerina Gandzyuk, victimă a luptei împotriva corupției din Ucraina

Activista Katerina Gandzyuk, victimă a luptei împotriva corupției din Ucraina

Procurorul General al Ucrainei, Iurii Luțenko, și-a anunțat marți demisia în timpul unui discurs în Rada Supremă, în care a comentat crearea unei comisii parlamentare de investigație cu privire la moartea activistei anticorupție, Kateryna Handzyuk, relatează mass-media de la Kiev, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Înaltul oficial a  declarat că îşi depune demisia, pe care o va trimite Administrației Prezidențiale, protestând față de campania de propagandă declanșată de opoziția politică și unele instituții media, care acuză autoritățile de la Kiev de moartea tinerei activiste.

Diferite surse media de la Kiev consideră că procurorul general Iurii Luțenko se folosește de acest eveniment tragic pentru a demisiona din funcție, în vederea implicării în campaniile electorale din 2019, când vor fi aleși președintele Ucrainei (martie 2019) și noua legislatură a Radei Supreme (octombrie 2019).

Ucraina, una dintre cele mai corupte state din Europa

Ucraina, una dintre cele mai corupte state din Europa

„PR pe sânge”

Procurorul General al Ucrainei a dat asigurări că organele de drept de la Kiev dețin dovezi cu privire la numele celui care a comandat crima, însă din cauza unor politicieni și activiști publici, care în această situație încearcă să-şi promoveze imaginea, au loc scurgeri de informații cu privire la investigarea acestui atac. El a caracterizat campania drept „PR pe sânge” și a întrebat deputații cui să i se încredințeze investigarea acestui dosar – „ecranului TV” sau anchetatorilor?

Societatea civilă şi diferiți politicieni din opoziție acuză autorităţile de la Kiev că încurajează astfel de atacuri nefăcând nimic pentru a-i pedepsi pe făptaşi. Moartea sa a creat un şoc în Ucraina şi printre partenerii occidentali ai Kievului. Uniunea Europeană şi Statele Unite au cerut autorităţilor ucrainene să pună capăt atacurilor împotriva societăţii civile.

Procurorul General al Ucrainei, Iurii Luțenko, demisionează din funcție

Procurorul General al Ucrainei, Iurii Luțenko, demisionează din funcție

Protest în fața morții

Sute de suporteri ai activistei ucrainene anticorupție, Kateryna Handzyuk, care a decedat duminică din cauza rănilor suferite în urma unui atac cu acid au manifestat duminică seara la Kiev, cerând tragerea la răspundere a celor vinovați, relatează mass-media locală, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Katia (Katerina) a murit. Detaliile vor fi disponibile în curând”, a indicat pe Facebook un grup care a publicat până acum cu regularitate buletine despre starea de sănătate a activistei şi informaţii cu privire la investigarea acestui atac, când un necunoscut a aruncat asupra ei aproape un litru de acid sulfuric.

Potrivit mass-media de la Kiev, Katerina Gandziuk a decedat în urma unui cheag de sânge, după o serie de intervenţii chirurgicale la care a fost supusă în urma atacului. Moartea ei vine după un val de atacuri împotriva activiștilor civici ucraineni.

Promisiuni și condoleanțe prezidențiale

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a confirmat decesul şi a prezentat condoleanţe rudelor militantei în timpul unei întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii ucrainene din Turcia, unde a efectuat duminică o vizită oficială. „Mă adresez forţelor de ordine să facă tot posibilul pentru ca asasinii Katerinei Gandziuk să fie găsiţi, judecaţi şi pedepsiţi”, a scris de asemenea Poroşenko într-o postare pe contul său de Twitter.

Militantă şi consilieră a primarului din Herson (sud), Katerina Gandziuk, 33 de ani, a denunţat corupţia în cadrul filialei regionale a Ministerului de Interne ucrainean şi a fost atacată la sfârşitul lunii iulie. Ea a fost atunci spitalizată în stare „gravă”, cu arsuri pe mai mult de 30% din suprafaţa corpului său. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *