Catherine Ashton cere R. Moldova sa-si aleaga presedintele

, , ,
 

ashtonCatherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe, a lansat luni seară un apel la dialog deschis şi constructiv între partidele parlamentare din Republica Moldova care să permită alegerea preşedintelui.
“Republica Moldova a făcut paşi importanţi în ultimii ani pentru consolidarea democraţiei şi continuarea reformelor. În această privinţă, salut faptul că Parlamentul a încercat să aleagă Preşedintele Republicii. Este regretabil că partidele politice parlamentare au ratat încă o dată şansa de a oferi ţării mai multă stabilitate politică”, susţine Ashton.
“Aştept cu interes al doilea tur electoral din ianuarie 2012 şi cer tuturor forţelor politice reprezentate în Parlament să se angajeze într-un dialog deschis şi constructiv astfel încât să permită alegerea Preşedintelui. Pentru a răspunde aspiraţiilor sale sociale şi economice, Republica Moldova are nevoie de instituţii deplin funcţionale care pot lucra împreună. De aceea, cer Parlamentului să îşi asume responsabilitatea şi să depăşească actualul blocaj instituţional”, declară Catherine Ashton.
Şefa diplomaţiei europene reafirmă că UE rămâne angajată faţă de consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova şi susţine punerea în practică a ambiţiosului program de reforme şi de apropiere de Uniunea Europeană. Parlamentul de la Chişinău a eşuat vineri, pentru a şasea oară în mai puţin de trei ani, în tentativa de alegere a preşedintelui. Alegerile repetate urmează să fie organizate până la 15 ianuarie 2012, iar, în caz de eşec, Parlamentul de la Chisinau va fi dizolvat şi vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *