Capcana ruseasca pentru NATO

, , , ,
 

Rusia_NATOPresedintele Comisiei de relatii externe a Dumei de stat de la Moscova, Konstantin Kosachev a declarat recent că o propunere de aderare a Rusiei la NATO ar poate avea „sustinători importanti” la Moscova, relateaza mass-media turca, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. În mediile diplomatice rusesti discutiile pe acest subiect nu mai sunt surprinzătoare, iar o asemenea desfăsurare a evenimentelor pare plauzibilă, mai subliniaza mass-media turca.
Chiar de la începutul mandatului său, presedintele rus Dmitrii Medvedev a afirmat că actualul sistem european de securitate este disfunctional si marginalizează Federatia Rusa, care doreste ceva nou. Occidentul însă insistă ca NATO să rămână fundatia pe care se construieste securitatea comună europeană, in pofida opozitiei elitei ruse. La randul sau, fiind întrebat dacă Rusia ar putea aderă la NATO, premierul Vladimir Putin a răspuns: ”Nu văd de ce nu”, dar a avertizat că orice tentativă NATO de a exclude Rusia din dezbaterile privind extinderea spre est va atrage proteste si opozitia Rusiei.
Dacă Moscova ar fi primită de Alianta Nord Atlantică, astă n-ar face decât să întărească doctrina NATO  prin care se obligă să asigure securitatea în Europa, mai consideră oficialii rusi.

Cooperare militara

Tarile NATO duc tratative cu Moscova pentru cumpararea de elicoptere rusesti, sustine directorul general al Agentiei ruse pentru exportul de arme Rosoboronexport, Anatoli Isaikin, relata anterior mass-media rusa, citata de presa de la Bucuresti. „In prezent, se duc convorbiri despre cumpararea unor elicoptere de fabricatie rusa” a declarat Isaikin. Conform declaratiilor sale, tehnica rusa este foarte apreciata de oficialii NATO dupa succesul demonstrat in operatiunile din regiunile muntoase si desertice din Irak si Afganistan. Anatoli Isaikin a mai mentionat ca tarile NATO utilizeaza in operatiunile sale echipamente moderne si sigure, precum cele rusesti, dar care sunt cumparate de obicei prin intermediul altor tari. De asemenea, directorul Rosoboronexport a precizat ca noile modele de tehnica de lupta ale tarilor occidentale nu rezista in conditiile reale de lupta din Irak si Afganistan.
Anterior ambasadorul rus la NATO, Dimitri Rogozin, a declarat intr-un interviu ca Rusia este pe punctul de a semna cu NATO un acord conform caruia va participa la intretinerea tehnica a echipamentelor militare sovietice din tarile Aliantei. „Tinand cont de cantitatea mare de tehnologii sovietice din mainile noilor tari membre NATO, suntem gata sa organizam asistenta tehnica”, a declarat Rogozin pentru cotidianul Kommersant, subliniind ca aceste tari detin, de exemplu, peste 400 de elicoptere de fabricatie sovietica.
Un astfel de acord este posibil in urma detensionarii recente a relatiilor dintre Moscova si Alianta, dupa perioada de tensiuni care a urmat razboiului ruso-georgian din august 2008, a subliniat el. „Suntem pe punctul de a incheia un acord cu  NAMSO (NATO Maintenance and Supply Organization)”, organizatia care ajuta tarile membre sa-si intretina materialul, a spus el.

Umbra sovietica

Reamintim ca majoritatea statelor din Europa de Est, in calitatea de foste membre ale Pactului de la Varsovia, sunt echipate cu material militar sovietic, chiar daca acestea au devenit membre ale NATO. Surse citate au reamintit ca unele dintre acestea au relatii extrem de tensionate cu Moscova.
Surse din Ministerul rus de Externe si din cadrul agentiei publice pentru exportul de arme, Rosoboronexport, au confirmat pentru Kommersant ca un acord de asistenta este in curs de pregatire. „Intrebarea este daca NATO este pregatit pentru el”, a subliniat sursa din cadrul Rosoboronexport, subliniind ca un astfel de acord ar putea ajuta Rusia sa obtina contracte si in alte tari echipate cu material sovietic, ca Afganistanul. Acordul va fi pe agenda discutiilor dintre ministrii de externe din tarile membre NATO si din Rusia, prevazute pentru sfarsitul acestui an, au mai precizat surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *