Cameron, in dezacord cu Sarkozy: Sprijina aderarea Turciei la UE

de | apr. 1, 2011 | Știri, Turcia, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Premierul britanic, David Cameron, s-a declarat joi in profund dezacord cu presedintele francez Nicolas Sarkozy in privinta aderarii Turciei la Uniunea Europeana, pe care seful guvernului de la Londra o sustine.

erdogan-cameronPremierul britanic, David Cameron, s-a declarat joi in profund dezacord cu presedintele francez Nicolas Sarkozy in privinta aderarii Turciei la Uniunea Europeana, pe care seful guvernului de la Londra o sustine. „Sint lucruri asupra carora presedintele Sarkozy si cu mine sintem de acord si lucruri asupra carora sintem in profund dezacord, precum aderarea Turciei la Uniunea Europeana, pe care eu o sustin ferm”, a explicat David Cameron, in cadrul unei conferinte de presa comune la Londra cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, aflat in vizita in capitala britanica. Premierul britanic l-a asigurat, de asemenea, pe omologul sau turc ca va continua sa sustina aderarea Turciei la UE, contrar Frantei. Cameron a mai spus ca este pe deplin de acord cu presedintele francez asupra actiunii la care s-a angajat Franta alaturi de SUA si Marea Britanie si care a ajutat la evitarea unui masacru la Benghazi, bastionul rebelilor din estul Libiei. Mai multe state membre ale NATO au pus la dispozitia Aliantei Nord-Atlantice 16 nave de suprafata si submarine pentru respectarea embargoului asupra armelor impus Libiei, dintre care 5 nave si un submarin din partea Turciei, a anuntat miercuri generalul canadian Pierre St-Amand in cadrul unei conferinte de presa la Bruxelles. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, anuntase marti ca Turcia nu face parte dintre tarile angajate in actiunile militare aeriene din Libia, insa ar putea contribui la eforturile din Mediterana si aeroportul Benghazi, bastion al rebelilor libieni. Statele membre NATO au contribuit cu 16 vase la operatiunea de respectare a embargoului asupra armelor decretat impotriva Libiei, a explicat generalul NATO. Misiunea navala pentru impunerea respectarii embargoului va fi comandata de la centrul operational al Aliantei Nord-Atalntice din Napoli. O nava sub comandament italian, 10 fregate /patru turcesti si cate una din partea Canadei, Spaniei, Marii Britanii, Greciei, Italiei si SUA), trei submarine (din partea Spaniei, Italiei si Turciei) si doua nave auxiliare (Italia si Turcia) vor participa la misiunea NATO, a explicat recent generalul Pierre St-Amand.

Crestere economica in Turcia

Turcia a inregistrat anul trecut o crestere economica de 8,9%, avansul din ultimul trimestru fiind de 9,2%, peste asteptarile analistilor. Cresterea din ultimele trei luni s-a accelerat de la un nivel revizuit de 5,2% consemnat in trimestrul al treilea, iar banca centrala considera ca avansul alimentat de creditare ar putea reprezenta un risc pentru stabilitatea financiara. Analistii anticipau pentru trimestru patru o crestere a PIB de 7,4%. Prioritatea bancii centrale in acest an este incetinirea ritmului de dezvoltare pana la tinta guvernamentala de 4,5%, prin restrictionarea operatiunilor de creditare, a declarat viceguvernatorul Erdem Basci. „Turcia a inregistrat cel mai rapid ritm de dezvoltare din Europa, in 2010. Atentia se va concentra pe eforturile bancii centrale de a reduce cererea interna”, a declarat Tim Ash, analist sef pentru piete emergente la Royal Bank of Scotland in Londra. Intre statele din G20, numai China a inregistrat o crestere mai rapida in trimestrul al patrulea, de 9,8%.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *