Cadou de la Tiraspol: Smirnov la gratiat pe Ernest Vardarean de Ziua presei

, , , , ,
 

Smirnov VardareanPresedintele separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, a semnat joi un ordin prin care l-a gratiat pe jurnalistul Ernest Vardanean, care a fost arestat in aprilie sub acuzatia de spionaj in favoarea Republicii Moldova si condamnat la 15 ani de inchisoare. Jurnalistul urmeaza sa fie eliberat din inchisoare, anunta agentia de presa Olvia Press din regiunea transnistreana. Igor Smirnov a semnat decretul de gratiere a lui Vardanean cu ocazia unei intâlniri cu jurnalisti transnistreni, prilejuita de ziua presei, potrivit jurnal-md. Ziarist de origine armeana, Ernest Vardanean este politolog si fost corespondent al filialei de la Tiraspol a agentiei ruse de stiri Novai Reghion. Curtea Suprema a Transnistriei il condamnase la 16 decembrie 2010 pe jurnalistul Ernest Vardanean, gasit vinovat pentru inalta tradare, la 15 ani de inchisoare fara confiscarea averii, dar cu ispasirea pedepsei in detentie cu regim sever. Ernest Vardanean fusese arestat la 7 aprilie 2010 de catre serviciile de securitate de la Tiraspol, fiind acuzat de inalta tradare si spionaj in favoarea Republicii Moldova.

“Spionaj” sub amenintare

La 11 mai, jurnalistul a recunoscut, la postul TV public transnistrean, ca a facut spionaj in favoarea Chisinaului. Autoritatile de la Chisinau, dar si rudele lui Vardanean considera ca acesta a fost supus la presiuni pentru a recunoaste fapte pe care nu le-a facut. Mama lui a spus ca Ernest a fost drogat zile intregi apoi i s-a impus sa recunoasca crime pe care nu le-a comis. Mai multe organizatii nonguvernamentale, nationale si internationale au pledat pentru eliberarea jurnalistului, invocând incalcarea drepturilor fundamentale ale acestuia. Actiunea Tiraspolului a fost calificata de autoritatile de la Chisinau drept o “Incalcare flagranta a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, precum si o incercare de a intimida societatea civila, inclusiv jurnalistii independenti din regiune”. Ulterior, Ernest Vardanean i-ar fi adresat o scrisoare lui Igor Smirnov, in care isi recunoaste vina si cere gratiere. El ar fi spus ca a fost obligat de Serviciul de Informatie si Securitate al Republicii Moldova sa colaboreze si ca isi doreste o sansa pentru a reveni la viata normala.

Presiuni externe

Premierul Vlad Filat a declarat joi ca gratierea jurnalistului Vardanean este o decizie asteptata, care reprezinta rezultatul implicarii actorilor nationali si internationali. “Important este ca jurnalistul Vardanean a fost eliberat. Urmeaza acum sa depunem eforturi si pentru eliberarea lui Ilie Cazac”, a afirmat premierul Filat intr-o declaratie de presa. In februarie anul acesta, un alt cetatean moldovean, Ilie Cazac, acuzat de autoritatile separatiste de la Tiraspol tot de inalta tradare de stat si spionaj in favoarea Republicii Moldova, a fost condamnat la 14 ani de inchisoare, fiind, dupa jurnalistul Ernest Vardanean, al doilea caz de acest gen in decurs de doua luni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *