Burisma-Trump, pretext de decimare a Procuraturii Generale de la Kiev

, , ,
 
Relațiile SUA-Ucraina, zguduite de scandalul Burisma

Relațiile SUA-Ucraina, zguduite de scandalul Burisma

Noul procuror general al Ucrainei a anunțat că va fi demis procurorul care conducerea ancheta legată de firma energetică Burisma, de care este legată și activitatea lui Hunter Biden în Ucraina (în timp ce tatăl său era vicepreședintele Statelor Unite), relatează mass-media de la Kiev, preluată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Sursele citate au mai precizat că motivul oficial este neprezentarea procurorului de caz Konstantin Kulik la un test de integritate pe care trebuie să-l treacă toți angajații procuraturii.

Procurorul general a mai declarat postului de televiziune Current Times că această decizie nu are nici o legătură cu Burisma sau cu familia Biden și că nu se simte „presat în această investigație nici de președinție, nici de vreo parte străină”,

Trump anchetat

La Washington, în Camera Reprezentanților s-a deschis ancheta publică în vederea suspendării din funcție a președintelui Donald Trump, în legătură cu dosarul ucrainean.

Trump este acuzat că ar fi blocat un ajutor militar important pentru Ucraina (care era deja aprobat de Congres) și ar fi condiționat o întâlnire la Casa Albă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de deschiderea unei anchete oficiale în Ucraina privind activitatea fostului vicepreședinte democrat Joe Biden și a fiului acestuia Hunter în Ucraina.

Biden este unul din principalii contracandidați ai lui Trump pentru președinție iar până acum nu există nici un indiciu că Biden sau fiul său ar fi comis vreo ilegalitate în Ucraina.

La baza dosarului ucrainean din Statele Unite se află o discuție telefonică din iulie între Trump și Zelenski. Donald Trump susține că nu a greșit cu nimic iar strategia de apărare a republicanilor este că președintele oricum nu a comis nici o ilegalitate care să justifice suspendarea din funcție.

Joe Biden, 600 de mii anual

Trump riscă să-și piardă funcția cu mult timp înainte de scrutinul prezidențial din noiembrie 2020, fiind acuzat că-și sabotează principalul contracandidat prin căutarea unor informații compromițătoare tocmai în Ucraina. Fiul lui Joe Biden ar fi luat, în calitate de consilier și membru al Consiliului de Administrație la firma Burisma Holdings, 600.000 de dolari anual din partea mogulului Mikola Zlocevski, anchetat pentru fapte de corupție și fugit la un moment dat din țară.

Hunter Biden a figurat drept angajat pe postul de consilier la firmele lui Zlocevski, în perioada 2014-2019, timp în care s-ar fi ales cu 3 milioane de dolari.

Mai nou, conform declarației făcute la postul american de televiziune Fox News, apropiat de președintele Trump, avocatul acestuia, Rudolph Giuliani, a lăsat de înțeles că fiul lui Biden e implicat în afaceri ilegale și în România. Asta după ce „New York Times” titrase, în luna mai a acestui an, că Hunter Biden a fost consilier pe probleme de afaceri la firmele lui Puiu Popoviciu.

Portret de oligarh

Mikola Zlocevski ocupa în 2015 ocupa locul 24 în topul bogaților din Ucraina, cu o avere de 178 de milioane de dolari. În 2019 figurează cu o avere de peste 900 de milioane de dolari.

Oligarhul a plecat din Ucraina în 2014, după ce a fost anchetat de Parchetul Anticorupție pentru abuz în serviciu. În calitate de ministru al Protecției Mediului și Resurselor Naturale, a acordat licențe pentru transportul de gaz numai firmelor sale, fără licitație. În 2017, Burisma Holdings s-a ales cu un miliard de metri cubi de gaz, subminând concurența.

Zlocevski controlează firma Burisma Holdings printr-o serie de societăți off-shore înființate în Cipru și l-a angajat pe Hunter Biden pentru a reface imaginea conglomeratului său acuzat de acte de corupție. Acesta și-a dezvoltat imperiul din domeniul gazelor datorită apropierii de fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici.

Pavăză politică

Surse politice de la Kiev au declarat pentru KARADENIZ PRESS că prin angajarea lui Hunter Biden, oligarhul ucrainean a exercitat presiuni asupra vicepreședintelui SUA de a interveni pentru încetarea anchetei penale împotriva sa. În 2016, președintele Petro Poroșenko l-a demis, în urma votului din Rada Supremă pe procurorul ce s-a ocupat de caz, Viktor Șokin.

În luna octombrie 2019, în urma presiunilor societății civile și a unor parteneri internaționali ai noii puteri de la Kiev, procuratura ucraineană a anunţat că verifică dosarele clasate privind grupul Burisma, din domeniul gazelor, care a avut la un moment dat legături cu Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte american Joe Biden.

Procurorul Ruslan Riaboşapka a declarat presei că este vorba de un audit în care ar putea fi implicaţi Mikola Zlocevski, cofondator şi fost director al Burisma, şi omul de afaceri ucrainean Serghei Kurcenko, însă cele aproximativ 15 dosare verificate nu par să se refere şi la Hunter Biden, care a făcut parte în 2014 din consiliul de administraţie al firmei, iar în perioada 2014-2019 din consiliul de supraveghere. Magistratul a insistat că decizia de a verifica dacă s-a procedat legal în anchete nu a fost luată în urma unor presiuni. „Niciun politician străin sau ucrainean nu mi-a telefonat şi nu a încercat să îmi influenţeze deciziile”, a mai declarat el. (N.G./Daniyar Nauryz)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *