Bulgaria vrea sa reformeze NATO

, , , , ,
 

NATO BulgAutoritatile de la Sofia propun o modificare in modul de activare a articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, a declarat duminica ministrul bulgar al apararii Aniu Anghelov in cadrul sesiunii de primavara a Adunarii Parlamentare a NATO care are loc la Varna. “Nu putem lasa vreun membru NATO sa se opuna prin veto Articolului 5 in cazul unei agresiuni impotriva altui stat membru”, a declarat ministrul bulgar al Apararii. Bulgaria propune ca nicio tara sa nu aiba drept de veto in ceea ce priveste o decizie de actiune in conformitate cu prevederile articolului. In articolul in cauza se specifica ca un atac armat impotriva uneia sau mai multor tari membre din Europa sau din America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor. Aniu Anghelov a mai spus ca Bulgaria sprijina construirea unui sistem de aparare antiracheta care sa acopere teritoriul tuturor tarilor membre.

Sub scut

In ceea ce priveste scutul antiracheta, Bulgaria a declarat deschis ca doreste instalarea pe teritoriul sau a unor elemente din acest ansamblu. Bulgaria este aproape de tari care ar putea reprezenta o amenintare balistica pentru state NATO, a declarat duminica ministrul bulgar al Apararii, Aniu Anghelov, subliniind nevoia unui scut antiracheta si disponibilitatea tarii sale de a gazdui elemente ale acestuia, citat de site-ul Novinite.com. Prezent la Varna, unde se desfasoara Adunarea Parlamentara a NATO, ministrul a mai mentionat potentialul de dezvoltare si parteneriat intre Rusia si Alianta Nord-Atlantica, inclusiv in ceea ce priveste scutul antiracheta. Un cotidian bulgar a relatat recent ca un sistem radar pentru detectarea rachetelor iraniene va fi instalat in Bulgaria la sfarsitul lui 2013, in cadrul scutului antiracheta al NATO. Decizia Aliantei si a SUA de a instala radarul in Bulgaria ar fi fost luata in urma dificultatilor intampinate in negocierile cu Turcia privind instalarea sistemului radar pe teritoriul sau. Ministerul bulgar al Apararii a dezmintit insa informatiile.

Resurse limitate

Ministrul bulgar al Apararii, Anyu Anghelov a mai declarat cu ocazia aceluiasi eveniment ca misiunea fregatei bulgare care participa la operatiunile NATO din Libia nu va fi prelungita, iar nava va reveni in tara in curand. “Nu suntem in pozitia de a prelungi misiunea”, a spus Anghelov, adaugand ca fondurile necesare pentru sustinerea operatiunii nu sunt prevazute in bugetul pentru Aparare. El si-a exprimat insa convingerea ca alte state membre NATO sunt dispuse sa-si asume misiunea si sa inlocuiasca fregata bulgara. Anghelov a participat la sesiunea Comitetului pentru Aparare si Securitate al Adunarii Parlamentare NATO, care se desfasoara la Varna. Bulgaria a trimis la 27 aprilie o fregata in largul Libiei, pentru a participa la operatiunea NATO de control al embargoului privind armele. Ministerul Apararii anunta atunci ca fregata Drazki, cu 160 de persoane la bord, va patrula in afara apelor continentale libiene, pana la inceputul lui iunie. Misiunile sale sunt sa “pazeasca, escorteze, controleze, respinga sau sa retina nave, conform Rezolutiilor 1.970 si 1.973 ale Consiliului de Securitate al ONU”, care prevad un embargo asupra armelor, potrivit Guvernului. NATO a lansat la 23 martie operatiunea Unified Protector in largul Libiei pentru a asigura respectarea embargoului privind armele impus de Natiunile Unite acestei tari.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *