Bulgaria „streseaza” centrala nucleara de la Kozlodui

, , ,
 

Ambitiile nucleare ale Sofiei ameninta Romania

Ambitiile nucleare ale Sofiei ameninta Romania

Bulgaria se pregateste sa efectueze un test de stres la centrala nucleara de la Kozlodui, au anuntat recent surse guvernamentale de la Sofia, citate de mass-media regionala. Testul a fost ordonat de premierul Boiko Borisov. Verificarile includ sapte componente-cheie: locatia, riscul de inundatii, sistemele de racire-constructie, facilitatile de distribuire a energiei electrice, longevitatea, tipul de reactoare si amenintarea terorista.
Agentia Internationala pentru Energie Atomica va fi notificata si expertii ei vor fi invitati sa monitorizeze. Dupa incheierea testelor, Bulgaria va anunta public rezultatele si va propune ca testele de genul celor de la Kozlodui sa fie incluse in cerintele europene comune pentru astfel de teste. Reamintim ca ministrii energiei din UE au ajuns la un acord pentru efectuarea de teste la centralele nucleare europene, in urma crizei nucleare din Japonia.

Vise nucleare

Anterior, ministrul bulgar al Economiei, Energiei si Turismului, Traicio Traikov, a declarat ca Guvernul de la Sofia va decide cel mai probabil construirea unui nou reactor la centrala nucleara de la Kozlodui. Guvernul condus de Boiko Borisov elaboreaza evaluarile preliminare privind necesitatea, capacitatea si fezabilitatea economica a unui nou reactor al centralei de la Kozlodui, a afirmat Traikov. Potrivit lui Traikov, capacitatea noului reactor va fi probabil de cel putin 1.000 de megawati. Construirea acestuia va implica costuri mai mici decat realizarea unei alte centrale nucleare in localitatea Belene, situata pe Dunare, a afirmat ministrul bulgar.

Belene nuclear

Ministrul bulgar a mai declarat ca proiectele de la Kozlodui si Belene vor fi dezvoltate separat si ca soarta centralei nucleare de la Belene va fi stabilita de evolutia pietei. La centrala de la Kozlodui functioneaza in prezent numai doua reactoare de cate 1.000 de megawati fiecare, dupa ce autoritatile au inchis patru reactoare de 440 de megawati, in urma unui acord cu Comisia Europeana.
Proiectul centralei din Belene, care urmeaza sa fie construita de compania rusa Atomstroieksport, a fost sistat dupa ce costurile au fost estimate la peste zece miliarde de euro si dupa retragerea companiei germane RWE, care trebuia sa furnizeze circa doua miliarde de euro in schimbul a 49% din actiuni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *