Bulgaria si Grecia baga Serbia in UE

, , ,
 

Ministrii de Externe sarb, bulgar si sarb extind UE fara Romania

Ministrii de Externe sarb, bulgar si sarb extind UE fara Romania

Ministrii de externe ai Bulgariei, Greciei si Serbiei au avut recent, la Sofia, o intâlnire trilaterala in cursul careia si-au exprimat angajamentul ferm fata de integrarea europeana a Balcanilor de Vest, si si-au exprimat speranta ca Belgradul va adera la UE in 2018, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. La aceste negocieri, cei trei sefi ai diplomatiei au adoptat o declaratie comuna in care si-au exprimat dorinta ca, pâna in 2014, sa fie adoptate programe clare privind aderarea la UE a tuturor tarilor din Balcanii de Vest. Intalnirea de la Sofia a avut loc fara participarea sefului diplomatiei de la Bucuresti.
Ministrul elen de externe, Dimitris Droutsas, a declarat ca tara sa vrea sa organizeze un al doilea summit de la Salonic in timpul presedintiei sale la UE, din 2014. Reamintim ca la summitul de la Salonic, din 2003, UE a aprobat aderarea României si Bulgariei in 2007. Tot atunci, reprezentantii europeni au afirmat ca “locul Balcanilor de Vest este in Uniune”.
Droutsas a apreciat ca Serbia ar putea adera in 2018, când Bulgaria va asigura presedintia UE si când se implinesc 100 de ani de la sfârsitul Primului Razboi Mondial. Ministrul bulgar de externe, Nikolai Mladenov, a fost de acord cu el si a subliniat ca toate tarile din regiune trebuie sa isi uneasca eforturile pentru pace si stabilitate. La rândul sau, ministrul sârb de externe Vuk Jeremici a reafirmat ca aderarea la UE este o prioritate strategica pentru tara sa. El si-a exprimat speranta ca negocierile in acest sens vor incepe in 2011.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *