Bulgaria se orienteaza catre avioane de vanatoare noi

, , ,
 

Autoritatile de la Sofia modernizeaza aviatia militara

Autoritatile de la Sofia modernizeaza aviatia militara

Ministerul bulgar al Apararii va lansa licitatia publica pentru achizitia de avioane de lupta, pentru care a alocat 500 de milioane de euro, a anuntat recent ministrul Apararii, Aniu Anghelov, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. In ultimele luni, oficialul a dezvaluit ca Ministerul bulgar al Apararii urmeaza sa cumpere noi avioane de lupta pentru a inlocui aparatele MiG-21, invechite. De asemenea, Bulgaria isi va moderniza flota de MiG-29. Insa, Guvernul bulgar nu a anuntat nicio suma alocata pentru avioane, suma de jumatate de miliard de euro prezentata de Anghelov ar trebui privita, probabil, drept orientativa. De asemenea, nu este clar cate avioane intentioneaza sa cumpere Bulgaria. Ministrul apararii Aniu Anghelov a precizat ca Guvernul va alege, probabil, intre F-16, Eurofighter Typhoon si Gripen. Licitatia pentru achizitie va fi anuntata la inceputul anului 2011, noile avioane urmeaza sa fie alese pana la mijlocul lui 2012, iar livrarea ar urma sa inceapa in 2015. Compania suedeza Saab a inceput recent sa pledeze puternic in Bulgaria pentru avioanele sale Gripen, aparent intr-o tentativa de a contrabalansa pozitia puternica pe care o au Statele Unite si principalele puteri din Europa de Vest in Bulgaria.

Oferta Gripen

In aprilie 2010, compania suedeza Saab a oferit Bulgariei posibilitatea de a achizitiona avioane de vanatoare de tip Gripen, noi, la pretul avioanelor americane F-16 in uz, scria presa bulgara. Directorul filialei din Bulgaria a companiei Saab International, Daniel Boestad, a declarat, la postul de radio bulgar Darik, ca oferta este avantajoasa pentru aceasta tara, deoarece ofera posibilitatea unor economii, fara compromiterea calitatii. Boestad a argumentat ca avioanele oferite de Gripen au un numar de avantaje in comparatie cu avioanele de tip F-16 la mana a doua sau cu avioanele rusesti de tip MiG-29, care sunt utilizate in prezent de fortele aeriene bulgare. Printre avantaje directorul filialei Saab a amintit un cost mai redus de mentenanta si un numar mai mic de personal pentru deservirea lor la sol. Boestad a subliniat, de asemenea, ca achizitionarea de avioane la mana a doua este foarte riscanta si scumpa. “Faptul ca perioada de exploatare a avioanelor la mana a doua este aproape expirata inseamna ca Bulgaria va fi nevoita sa lanseze o noua licitatie pentru achizitionarea de avioane in anii urmatori”, a afirmat Boestad.

Probleme cu bugetul Apararii

Situatia financiara a tarii si finantarea fortelor armate bulgare este mai degraba “precara”, aminteste Novitine, existand opinii potrivit carora o optiune ar fi achizitionarea de echipamente militare noi si avioane americane de vanatoare impreuna cu Romania. Comandantul Armatei, generalul Simeon Simeonov, a declarat recent ca Bulgaria are nevoie sa achizitioneze avioane de vanatoare cu intrebuintari multiple si ca este necesar ca mai degraba sa achizitioneze avioane noi decat avioane in uz.
Tot in luna aprilie 2010, 40 de avioane de vanatoare care urmau sa fie vandute, au disparut de la o fosta baza militara din apropierea orasului bulgar Dobrici. Politistii sunt de parere ca cineva le-ar fi vandut ca fier vechi, inaintea autoritatilor. Potrivit presei bulgare, avioanele, de tipul MiG-23, MiG-21, Su-22 si L-39, ar fi disparut in urma cu cinci ani, cand postul de ministru al apararii era ocupat de Nikolai Svarinov, insa acesta a spus ca nu mai tine minte avioanele din acea baza militara. Actualul ministru al apararii, Aniu Anghelov sustine ca nu stie nimic despre afacerea cu avioanele, spunand ca “nu i se pare posibil ca 40 de avioane sa dispara fara urma din baza militara”.

Varianta F-16 second-hand

In schimb, in luna iunie 2010, ministrul bulgar al Apararii, Aniu Anghelov, a discutat la Washington cu secretarul Fortelor Aeriene americane, Michael Donley, despre posibilitatea ca Bulgaria sa achizitioneze avioane de vanatoare in uz F-16 de la Statele Unite, relateaza Novinite. “Am avut discutii despre o analiza preliminara a conditiilor in care Bulgaria poate cumpara avioane in uz F-16”, a afirmat, dupa intrevedere, Nikolai Milkov, secretar permanent in Ministerul bulgar al Apararii. In mai, Anghelov facuse declaratii neoficiale privind initierea unui proiect de catre Ministerul Apararii in vederea cumpararii de avioane de vanatoare noi. Argumentele majore in Bulgaria impotriva semnarii unui contract de cumparare a unor avioane F-16 se refera la faptul ca este vorba despre aeronave in uz. Insa este inca prea devreme pentru a sti cu siguranta ce furnizor va alege Bulgaria pentru a-si moderniza aviatia militara, au apreciat surse din Ministerul Apararii. Anghelov si Donley au discutat la Washington si pe tema antrenamentelor de care pilotii bulgari ar putea beneficia in baze aeriene americane.

Restructurari in armata bulgara

In luna septembrie, Guvernul Bulgariei anunta ca planuieste sa micsoreze cu mai mult de 18 la suta numarul militarilor in urmatorii doi ani, in cadrul unui program de economie bugetara. Propunerea urmeaza a fi transmisa in curand Parlamentului. In cadrul programului de economii al guvernului bulgar, in perioada 2011-2012 efectivele armatei vor fi reduse de la 32.000 la 26.000, a anunțat ministrul apararii Aniu Anghelov, citata de Europa Libera. Propunerea Ministerului apararii a fost aprobata de guvern și va fi introdusa in curand in Parlament. Ea va figura printre prioritațile sesiunii de toamna, impreuna cu reforma in sistemul de sanatate publica. Dupa cum a declarat ministrul Aniu Anghelov, reducerile vor afecta de fapt nu 6000 ci 4000 de militari, avand in vedere faptul ca 2000 de posturi nu sint ocupate. Cele mai mari vor fi reducerile in forțele terestre – 2 000 de persoane. Brigazile existente vor fi reduse de la patru la doua. 1 300 de ofițeri și sergenți vor parasi forțele aeriene. 700 – marina militara. Va fi inchisa baza marinei din Varna. Va ramane numai cea din Atia care este mai bine protejata contra unor eventuale atacuri aeriene. Ministerul apararii va renegocia contractele pentru modernizarea forțelor aeriene cu noi avioane de transport si elicoptere. Se va renunța la doua avioane de transport „Spartan” și la trei elicoptere, produse respectiv de compania italiana „Alania” și de concernul „Eurocopter”. Ministrul apararii a lansat ideia formarii unui nou Serviciu de informații externe prin unificarea celor doua existente – cel de informații militare și cel de informații externe. Noua componența a armatei a fost stabilita cu ajutorul a 10 posibile scenarii, printre care conflict militar și mobilizarea rezerviștilor. Dupa reduceri armata bulgara va fi comparabila ca echipament și unitați cu cea a Serbiei, dar departe de cele ale Greciei și Turciei. Anghel Naidenov, unul din liderii Partidului socialist a declarat ca o parte din reduceri au fost deja realizate. Opoziția insa insista ca reforma in armata sa fie precedata de elaborarea unei strategii pentru securitatea naționala.

Afganistanul, problema de siguranta nationala

Esecul coalitiei internationale in a crea un stat functional in Afganistan ar fi o amenintare directa pentru securitatea nationala a Bulgariei, a declarat recent ministrul de Externe de la Sofia, Nikolai Mladenov. “Bulgaria are trupe in Afganistan nu din cauza Statelor Unite, NATO sau UE, ci pentru securitatea sa nationala”, a declarat ministrul la o conferinta organizata la Sofia si intitulata “Europa pentru Afganistan: de la intelegere la sprijin”. Mladenov este convins ca potentialul esec al institutiilor statului afgan si al fortelor de securitate de a combate gruparile radicale din tara ar avea ca efect ajungerea diverselor probleme ale Afganistanului la granitele Bulgariei.
Aniu Anghelov, a declarat ca Bulgaria nu a stabilit nicio data limita pentru retragerea din Afganistan, iar ministrul de Externe de la Sofia a subliniat ca investitiile pe termen lung in securitatea Afganistanului sunt investitii in securitatea nationala a Bulgariei. El a subliniat importanta dimensiunii civile a efortului coalitiei internationale din Afganistan. “Existenta pe harta lumii a unui stat care nu are nici institutii, nici Guvern si nu ofera nici macar un minim cetatenilor sai ar insemna revenirea elementelor radicale si teroriste, a persoanelor care transforma o religie de altfel pasnica intr-un instrument de violenta”, a adaugat Mladenov, referindu-se la talibani si la islam. El a subliniat importanta grupurilor internationale de antrenament in domeniile sanatatii, educatiei, institutiilor si juridic si a subliniat ca Bulgaria are deja o astfel de echipa in Afganistan. Ministrul Apararii a declarat ca Bulgaria se pregateste sa trimita alte trei astfel de echipe.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *