Bulgaria sabotează istoric Macedonia de Nord

, ,
 
Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică

Macedonia de Nord visează la aderarea euro-atlantică

Preşedintele bulgar Rumen Radev a declarat că nu acceptă implicarea istoricilor UE în activitatea comisiei mixte bulgaro-nord-macedonene. ”Nu avem nevoie de mediatori”, a spus şeful statului bulgar, citat de novinite.com.

”Nimeni nu ne cunoaşte istoria mai bine decât noi”, a subliniat Radev, referindu-se la o discuţie avută cu omologul său nord-macedonean, Stevo Pendarovski.

“Depinde de noi să avem un dialog constructiv deschis, bazat pe documente istorice, pe surse originale”, a adăugat el. Oficialul bulgar a precizat că paşii pe care cele două ţări vecine trebuie să îi facă nu trec prin alte capitale europene.

Șarjă bulgară

În opinia sa, este nevoie de o soluţie durabilă şi ireversibilă la problemele existente între Bulgaria şi Macedonia de Nord.

La începutul lunii noiembrie a anului trecut, Bulgaria a informat Comisia Europeană că nu acceptă proiectul cadrului de negociere propus.

Guvernul de la Skopje a apreciat că poziţia Bulgariei contravine Tratatului de prietenie, bună-vecinătate şi cooperare. Acesta a fost încheiat de cele două ţări în august 2017.

Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane. Declarația președintelui Radev conform căreia nu acceptă implicarea istoricilor UE este susținută de majoritatea clasei politice de la Sofia.

Tratatul semnat în 2017 de Sofia şi Skopje prevede crearea unei comisii alcătuite în principal din istorici pentru a soluţiona aceste diferende, dar activitatea comisiei a fost suspendată la cererea Macedoniei de Nord înaintea legislativelor din iulie 2020. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *